Byggnads pressmeddelanden 2011

 • Flera LO-förbund säger nej till nya Industriavtalet

  Byggnads, Elektrikerna och Transport stöder Pappers beslut att inte anta det nya Industriavtalet. Vi vill inte låta den fackliga solidariteten inom LO underordnas industriavtalet. Framförallt vill vi inte låta lågavlönade kvinnor halka efter.

 • Byggnadsarbetare dog vid Citybananbygget idag

  En byggnadsarbetare dog vid en arbetsplatsolycka vid bygget av Citybanan idag. Det här är den tredje dödsolyckan som inträffat i arbetet med Citybanan genom Stockholm. Mannen jobbade åt Bilfinger Berger. Bilfinger Berger använder sig nästan uteslutan...

 • Byggnads och Maskinentreprenörerna överens om nytt avtal

  Byggnads och Maskinentreprenörerna har idag accepterat det bud medlarna lämnat och därmed kommit överens om ett nytt entreprenadmaskinavtal.

 • Byggnads medlemmar lockoutas

  Sent i går eftermiddag fick Byggnads ett lockoutvarsel från Maskinentreprenörerna (ME). Varslet från ME kommer att drabba cirka 1500 av Byggnads medlemmar, som stängs ute från samtliga deras arbetsplatser redan torsdagen den 14 april.

 • Byggnads varslar om stridsåtgärder avseende Entreprenadmaskinavtalet

  För Byggnads är det en självklarhet att våra medlemmar ska ha lika betalt för lika arbete och att det ska råda konkurrensneutralitet mellan företag i byggbranschen. Maskinentreprenörerna motsätter sig likabehandling och konkurrensneutralitet och Bygg...

 • Lönedumpning och ojuste konkurrens sker genom kryphål i EU-rätten

  Byggarbetare från Polen får 21,5 procent lägre lön när vissa utländska byggföretag utnyttjar kryphål i EU-rätten för att vinna konkurrensfördelar. Sociala avgifter dras direkt från lönen – vilket anses lagligt enligt polsk lag.

 • Arbetsmiljödag 23 mars med temat svetsrök

  Byggnads arbetsmiljödag har temat svetsrök. Ska fler personer komma till skada av en dålig arbetsmiljö? Svets- och lödningsarbeten skapar gaser och rök som kan leda till andningssvårigheter, och vid långvarig exponering ännu värre skador.

 • Utsatta letter får lön enligt kollektivavtal – nu måste Regeringen också ta sitt ansvar

  Byggföretaget Sia Renovatis gav lettiska byggarbetare cirka 27 kronor i timmen – får genom kollektivavtal cirka 167 kronor i timmen. Regeringen måste nu, för att förhindra mer utnyttjande av arbetstagare, driva igenom en lagstiftning om en likalönepr...

 • Hans Tilly kommenterar förslaget till ny partiledning för Socialdemokraterna

  Socialdemokraternas valberedning har föreslagit Håkan Juholt som ny partiordförande och Carin Jämtin som ny partisekreterare för Socialdemokraterna.

 • Ny pressekreterare på Byggnads

  Tor Enqvist är från och med den 14 februari pressekreterare på Byggnads.

Uppdaterad: