Byggnadsarbetare dog vid Citybananbygget idag

En byggnadsarbetare dog vid en arbetsplatsolycka vid bygget av Citybanan idag. Det här är den tredje dödsolyckan som inträffat i arbetet med Citybanan genom Stockholm. Mannen jobbade åt Bilfinger Berger. Bilfinger Berger använder sig nästan uteslutande av utländsk arbetskraft.
Publicerad:

Just bygget av Citybanan och Bilfinger Berger med sämre villkor för utländsk arbetskraft var föremål för en rapport som Byggnads och LO gjorde tillsammans förra året. Se länk nedan.

Olycksfallsfrekvensen är enligt rapporten högre vid bygget av Citybanan än vid andra liknande projekt (siffor på sid 27 i rapporten).

Bilfinger Berger var även huvudentreprenör vid bygget av Svinesundsbron där en polsk byggnadsarbetare dog i en uppmärksammad arbetsplatsolycka för några år sedan.

– Det är en tragedi och oacceptabelt att en människa och byggnadsarbetare ska behöva sätta livet till i en arbetsplatsolycka. I byggbranschen inträffar för många dödsolyckor. Jag tror det handlar om för lite kontroller och för lite stöd till våra skyddsombud. Och då tänker jag på Arbetsmiljöverket som under de borgerliga regeringsåren fått alldeles för lite resurser att verkligen åka ut till arbetsplatser. Byggbranschen har farliga arbetsplatser och där är man som byggnadsarbetare varje dag utsatt för stora risker, säger Hans Tilly förbundsordförande i Byggnads.

Uppdaterad: