Ännu ett vittnesmål om slavliknande förhållanden på VM-byggena

Metro avslöjade idag att Svt:s studio som färdigställs inför sändningarna från fotbolls-VM i Brasilien byggs under slavliknande förhållanden. Byggnadsarbetarna jobbar 12 timmar om dagen för 15 kronor i timmen. Det Internationella trä-och byggfacket har reagerat kraftigt och Byggnads instämmer i kritiken.
Publicerad:

- Det här visar än en gång hur illa ställt det är på byggena inför dessa stora arrangemang. Arbetsvillkoren är orimliga och säkerheten oförsvarligt dålig. Killen som vittnar i Metro har aldrig tidigare jobbat som byggnadsarbetare. Han jobbar nu under hård tidspress, 80 timmar i veckan och med 10 minuters lunch.
- Det är konstigt att det inte händer fler olyckor. Fotbolls-VM i Qatar är en mänsklig katastrof men Brasilien är också ett exempel på hur arbetsvillkoren skördar offer, säger Johan Lindholm, Byggnads ordförande.

- Ingen tar ansvar och nånstans får det vara nog. Folk dör på dessa byggen. Svt lägger ansvaret på Fifa, och Fifa och byggbolagen går fria. Folk utnyttjas brutalt och de ansvariga kommer undan med att beklaga sorgen när någon dör. Det är oacceptabelt, menar Johan Lindholm, Byggnads ordförande.

 

 

Uppdaterad: