Blockad: Active Inredning & Montage AB

Byggföretaget Active Inredning & Montage från Helsingborg vägrar teckna avtal om arbets- och lönevillkor för de anställda. Därför varslar Byggnads om blockad mot företaget som träder i kraft den 26 juni kl 06.00.
Publicerad:

Blockaden innebär att allt arbete på företaget läggs ned och att ingen på annat sätt ska befatta sig med deras produkter eller tjänster. Företaget monterar bland annat kök åt Ikea. Blockaden gäller till dess Active Inredning & Montage garanterar de anställda samma löner och villkor genom kollektivavtal som andra byggföretag med sådana avtal. Hittills har de vägrat, trots att Byggnads under en längre tid har försökt att få till stånd ett kollektivavtal. 


– Kollektivavtalet det viktigaste skyddet för de anställdas löner, rättigheter och arbetsvillkor. Det handlar om ordning och reda på arbetsmarknaden, säger Roland Wiking, avtalsansvarig i Byggnads Skåne. 

- Det är anmärkningsvärt att Ikea förmedlar ett företag som inte har kollektivavtal. En blockad är de anställdas enda påtryckningsmedel för att få till stånd kollektivavtal och rättvisa villkor, avslutar Roland Wiking.

Uppdaterad: