Byggfack och FIFA i möte för mänskliga och fackliga rättigheter vid fotbolls-VM

Idag träffar en delegation från FIFA representanter från svenska Byggnads och BWI, federationen för byggfacken i världen för ett möte i Zürich. Mötet kan resultera i ett nytt ramavtal där FIFA förbinder sig att ta hänsyn till mänskliga rättigheter och fackliga ILO-konventioner vid val av värdland för fotbolls-VM.
Publicerad:

- Det är verkligen dags att FIFA visar att de menar allvar när det gäller mänskliga rättigheter och rimliga arbetsvillkor för de som bygger inför fotbolls-VM. Jag hoppas att ett avtal kan undertecknas idag, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Bakgrund

Byggnads har aktivt medverkat i den stora kampanjen Decent Work och Byggnads ordförande Johan Lindholm ingår nu i den BWI-delegation som arbetar för att få till ett ramavtal med FIFA. Målet är att FIFA ska ta sin del av ansvaret och bidra till att mänskliga rättigheter respekteras inför och under kommande fotbolls VM.  

Byggnads kommer också att återbesöka Qatar 25-28 mars. Tanken är att man ska följa upp det som Qatars regering och FIFA lokalt lovade vid besöket i oktober förra året. Besöket görs tillsammans med byggfack från England, Belgien och representanter från BWI.

 

 

Uppdaterad: