Vi är besvikna och säger upp byggavtalet

Det är allvarligt och väldigt synd att Sveriges Byggindustrier (BI) inte tog chansen att reda upp det här en gång för alla. Med ett huvudentreprenörsansvar hade vi kunnat få ordning och reda i branschen redan nu. Genom att Byggnads idag säger upp byggavtalet visar vi hur viktig den här frågan är.
Publicerad:

- Vi har förhoppningar om att BI tänker om och tar sitt ansvar för alla byggnadsarbetare och seriösa byggföretagare där ute. Därför är det mycket förvånande att de pratar om strejk. Vi vill gå in i konstruktiva samtal för att få ordning och reda, säger Johan Lindholm, Byggnads ordförande.

Det ekonomiska ansvaret i ett huvudentreprenörsansvar har en mycket stark självsanerande effekt. Det ger byggföretagen ett tydligt incitament för att hålla ordning och reda på byggena med att bara anlita seriösa underentreprenörer. Seriösa entreprenörer medför en tryggare och säkrare arbetsmiljö, att skatter och sociala avgifter betalas till staten. Det ger en konkurrens på lika villkor mellan byggföretagen. Ett huvudentreprenörsansvar skulle också innebära att våra medlemmar får betalt för utfört arbete.

Information om huvudentreprenörsansvaret:

Byggnads modell på ett huvudentreprenörsansvar:

Frågor och svar:

Uppdaterad: