Vi har fått ett huvudentreprenörsansvar

Sveriges byggnadsarbetare har i över ett år kämpat för att få ordning och reda i byggbranschen - idag har vi uppnått något stort och fått ett huvudentreprenörsansvar inskrivet i kollektivavtalet. Därmed blir det ingen byggstrejk. Detta är en stor seger som aldrig hade vunnits utan byggnadsarbetarnas samlade kraft.
Publicerad:

- Jag är oerhört stolt och glad över att vi idag har tagit detta historiska steg. Nu har vi satt spaden i backen för att åstadkomma något som många andra länder redan har gjort. Sverige behöver ett huvudentreprenörsansvar och det har vi fått nu. Byggnads medlemmar kan känna sig stolta, starka och trygga en dag som denna, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

- Under hela den här resan har vi känt medlemmarnas stöd. Vi har också känt stöd från byggföretagare och ett enormt stöd från den fackliga familjen. Det stödet har känts väldigt skönt att ha i ryggen. Nu fortsätter vi och arbetsgivarna vårt gemensamma arbete för en byggbransch vi kan vara stolta över, säger Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare.

Byggavtalet prolongeras vilket innebär att avtalade löneökningar kommer att betalas ut.

En sammanfattning av huvudentreprenörsansvaret hittar du här.

Hemställan

Uppdaterad: