Årets (skandal)bygge 2015?

Flera av de nominerade byggprojekten till det prestigefyllda branschpriset Årets Bygge är också kända för dåliga arbetsförhållanden och lönedumpning. Inte minst det uppmärksammade och väl dokumenterade bygget av Sundsvallsbron.
Publicerad:

– Det är anmärkningsvärt när byggbranschen lyfter fram byggprojekt där det uppenbarligen inte har gått rätt till för de anställda. Ska man lyfta fram mönsterprojekt så ska de ha varit en mönsterarbetsplats också, säger Johan Lindholm, Byggnads ordförande.

Sundsvallsbron står ståtlig över fjärden och självklart finns det stolthet bakom ett sådan bygge. Men det är inte hedervärt att blunda för problemen som visat sig på bygget. Det är viktigt att också arbetsgivarsidan och byggbranschens företrädare står upp för vikten av kollektivavtal och värnar den svenska modellen.

– Om svensk byggbransch ska fortsätta vara ett flaggskepp och något vi med stolthet ska visa upp så måste vi kunna stå helt raka i ryggen. Det här är genant, säger Johan Lindholm.

Bygget av Sundsvallsbron granskades rejält av SVT:s Dokument inifrån i juni förra året. Det framkom tydligt hur lönedumpning förekom på bygget och hur underentreprenörer struntade i kollektivavtal: Sämre villkor för utländska arbetare.

Byggnads MellanNorrland kan vittna om flera incidenter där Trafikverket som uppdragsgivare inte har tagit sitt ansvar och där Sveriges Byggindustrier (BI) inte har agerat.

Det finns också en hel del medierapportering som bekräftar missförhållanden, olyckor och lönedumpning: Löner dumpas på Sundsvallsbron. Det råder ingen tvekan om att nomineringen till Årets Bygge kanske skulle kallas Årets Skandalbygge.

Uppdaterad: