Stefan Löfven, Magdalena Andersson, Gustav Fridolin och Åsa Romson på arbetsplatsbesök med anledning av regeringens miljardsatsning på järnvägen.

Fotograf: Anders Löwdin

Byggnads: Vi står redo för regeringens satsning

Byggnads välkomnar det bostadspolitiska initiativ som regeringen presenterar i dag.

– Om alla, precis som den svenska regeringen, sluter upp kring svenska kollektivavtal nu när det storsatsas så kan vi inte misslyckas, säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm.

Publicerad:

I dag bjuder regeringen in Alliansen och Vänsterpartiet till samtal kring den största bostadspolitiska satsningen på 20 år. Enligt Boverkets beräkningar behövs 700 000 nya bostäder byggas fram till 2025.

– Äntligen kommer unga människor få någonstans att bo och vi kan börja utbilda nästa generations byggnadsarbetare, säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm.

Byggnads välkomnar alltså initiativet som går i linje med den framtidsfokuserade bostadspolitik som förbundet själva jobbat för. Bland annat har Byggnads tagit fram flera rapporter med nytänkande förslag både kring hur det ökade behovet av bostäder kan mötas samt hur byggandet kan klimatanpassas och energieffektiviseras.

– Här kan regeringen hitta nya djärva förslag. Vi i Byggnads vill bidra på alla sätt vi kan, säger Johan Lindholm.

Johan Lindholm gläds även över att regeringen understryker vikten av att alla byggbolag som verkar i Sverige ska arbeta under svenska villkor och svenska kollektivavtal.

– Så länge vi är överens om att svenska kollektivavtal är det bästa för alla som vill jobba i vår bransch, så kan vi inte misslyckas. Då säkrar vi bra löner och trygga arbetsplatser för både nya och gamla byggnadsarbetare. Inom Byggnads gör vi aldrig skillnad på folk och folk, säger Johan Lindholm.

Rapporten Bobyggande som samhälleligt brobyggande.

Uppdaterad:
Kategorier: