Peab kränker Byggnads medlemmars fackliga rättigheter

I samband med sedvanlig förhandling mellan Byggnads och Peab har Peab plötsligt valt att säga upp ett antal av Byggnads medlemmar på Östrands pappersfabrik i Timrå. Det är en tydlig attack på Byggnads medlemmars rättigheter och vårt kollektivavtal.

Publicerad:

– Tvisten handlar inte om lönenivån som Peab vill göra gällande utan om löneformen vilket är avgörande för byggnadsarbetarnas rätt till inflytande över sin arbetssituation. De här uppsägningarna är en åtgärd för att skada Byggnads medlemmar och för att sätta press på dem att inte stå upp för sin rätt enligt kollektivavtalet, säger Byggnads MellanNorrlands ordförande Jim Sundelin.

– Det är rakt av en attack på den svenska modellen och vårt kollektivavtal som bygger på att arbetsgivaren och Byggnads ska förhandla om villkoren på arbetsplatsen, fortsätter Jim Sundelin.

– Peab kringgår avtalet och bäddar på det här sättet för oansvariga konflikter på arbetsmarknaden. Nu använder man dessutom individer som spelbrickor vilket är oacceptabelt, avslutar Byggnads MellanNorrlands ordförande Jim Sundelin.

Uppdaterad:
Kategorier: