Stoppa livsfarliga motorkapare

Motorkaparen fastnade, for upp och skar en man i halsen. Han var nära att mista livet. En annan fick käken kluven i tu. Bara i år har fyra allvarliga olyckor drabbat byggnadsarbetare som använt livsfarliga motorkapare. Byggnads kräver att dessa maskiner stoppas.

Publicerad:

– Trots att Arbetsmiljöverket själva konstaterar ett 40-tal allvarliga olyckor görs ingenting för att stoppa dessa verktyg. Det är helt oacceptabelt, säger Ulf Kvarnström, arbetsmiljöombudsman på Byggnads.

– Vi har haft mängder med sådana här olyckor under flera år. Det är dags att Arbetsmiljöverket sätter ner foten och stoppar dessa livsfarliga maskiner, säger Ulf Kvarnström.

– Trots att både Arbetsmiljöverket och byggföretagen har fullständig kännedom om hur farliga dessa maskiner är, används fortfarande motorkapare flitigt, ofta av personer utan relevant utbildning, fortsätter Ulf Kvarnström.

– Det finns inget formellt utbildningskrav, det görs alltför få riskbedömningar och det krävs inget tillstånd för användning. Detta trots att vi pratar om en kraftfull snurrande klinga som klarar av att såga betong. När de fastnar och vänder upp mot användaren är det fullkomligt livsfarligt, avslutar Ulf Kvarnström.

Uppdaterad:
Kategorier: