Byggnads

Alarmerande siffror: Vibrerande verktyg farligast på bygget

Hela 50 procent av alla arbetssjukdomar orsakas av vibrerande verktyg. Byggnads genomför därför nästa vecka 3 500 extra skyddsronder med fokus på just vibrationsskador.

Publicerad:

– Vi vill öka kunskapen om hur man skyddar sig, säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm.

Byggnads skyddsombud utför 23–27 oktober extra skyddsronder på byggarbetsplatser över hela landet. I fokus står vibrationsskador . Skadorna kommer från vibrerande verktyg såsom sågar och borrar, och resulterar i nervskador i händer och armar. Drabbade berättar om hur de inte längre kan skilja mellan kallt och varmt och att händerna helt domnar bort. Ofta är skadorna permanenta.

Runt 3 500 arbetsplatser kommer att besökas under veckan. Syftet är att genom skyddsronder kartlägga problematikens omfattningen, men också att öka kunskapen hos arbetsgivare och byggnadsarbetare.

– Byggnads har en uttalad nollvision om att ingen ska behöva bli sjuk eller till och med dö på grund av dålig arbetsmiljö. Först och främst är det arbetsgivarens ansvar att det arbete som utförs också genomförs på ett säkert sätt. Men i Byggnads fackliga uppdrag ligger också att både stödja arbetsgivaren i arbetsmiljöarbetet och påpeka de brister som upptäcks, säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm .

Det finns möjlighet för press att följa med vid vissa skyddsronder.
Kontakta Byggnads i din region.

Fakta vibrationsskador:

  • 50 procent av alla skador som är godkända av AFA (parternas avtalsförsäkring i arbetet) är vibrationsskador.
  • Dessa ofta kroniska skador ökar hela tiden och har nu passerat bullerskador som den vanligaste arbetsskadan i Sverige.
  • Många unga och utländska byggnadsarbetare drabbas på grund av att arbetsgivarna struntar i att ge möjlighet till pauser eller arbetsrotation.
  • Det finns en rad förbättringar som kan göras på maskiner och verktyg som vibrerar. Det gäller bara att få igång produktionen av dessa.
  • Byggnads nollvisionen bygger på tre delar: förhållningssätt, praktiskt arbete och uppföljning.

Du hittar mer information om vibrationsskador på Byggnads hemsida. Här hittar du också underlag till de siffror vi använder.

Byggnads nollvision.

Uppdaterad: