Fotograf: WBUR Boston's NPR News Station

Byggnads ordförande i möte med FIFA om mänskliga rättigheter

Tolv byggnadsarbetare dör varje vecka i Qatar där förberedelserna inför fotbolls-VM 2022 pågår för fullt. Fackförbundet Byggnads har sedan 2007 agerat blåslampa för att det internationella fotbollsförbundet FIFA ska följa sina egna etiska riktlinjer vid arenabyggen. Idag tas ett viktigt steg när ett oberoende etiskt råd inrättas med uppgift att granska tillämpningen av mänskliga rättigheter inom FIFA.

Publicerad:

Idag den 14 mars etablerar FIFA en rådgivande kommitté för mänskliga rättigheter och Byggnads ordförande Johan Lindholm finns på plats i Zürich. Han har varit pådrivande i frågan och har själv vid ett flertal tillfällen besökt de hårt kritiserade byggena där migrantarbetare får jobba och leva under mycket svåra omständigheter.

–Tillsammans flyttar vi byggnadsarbetare nu fram våra positioner. Vi ger inte upp förrän byggnadsarbetare världen över kan uppleva den värdighet som alla människor har rätt till, säger Johan Lindholm.

De svenska bygg- och träfacken har arbetat ihop med det globala byggfacket BWI för att få slut på offrandet av byggnadsarbetares liv i samband med de stora idrottsmästerskapen.

Avtalet med FIFA är bara ett steg på vägen för att säkerställa att alla byggare har schyssta villkor i byggandet inför megasportevent såsom VM och OS. Det globala byggfacket BWI har som mål att alla idrottsfederationer tecknar och respekterar grundläggande mänskliga rättigheter före, under och efter stora idrottsevenemang.

Johan Lindholm är styrelseledamot i BWI.

Uppdaterad:
Kategorier: