Nytt maskinavtal klart

Byggnads och arbetsgivarorganisationen Maskinentreprenörerna har idag kommit överens om ett nytt Entreprenadmaskinavtal. Maskinavtalet ger på tre år 1 889 kronor i månaden och är det sista av fem avtalsområden som Byggnads förhandlat under 2017.

Publicerad:

– Vi parter på arbetsmarknaden tycker inte lika. Det visar inte minst förhandlingen kring detta avtal, som tagit lite längre tid för att komma till avslut. Men båda sidor har tagit ansvar och kompromissat. Den svenska modellen har ännu en gång visat att den fungerar, säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm.

Avtalet gäller från den 1 juni 2017 till den 31 maj 2020 och berör ca 2 500 arbetstagare. Avtalet ger många av våra maskinförare ett lönetillägg när de kör på en prestationslönearbetsplats vilket varit en viktig fråga länge. Dessutom avsätts ytterligare 0,3 % i avtalspension varje år, räknat från första intjänade kronan.

– Jag är nöjd med avtalet. Förutom ökade löner och pensioner har vi nu fått bättre regler beträffande havandeskapslön och en utökad arbetstidsförkortning. Vi har dessutom tagit ett första steg gällande den sedan länge omdiskuterade frågan om lönetillägg för maskinförare som kör åt prestationslönelag. Detta kommer att betyda mycket för våra medlemmar, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin.

Uppdaterad: