Pressinbjudan: Stefan Löfven delar ut Byggnads kulturstipendium

Pressens inbjuds att delta när Stefan Lövfen delar ut fackförbundet Byggnads kulturstipendier på sammanlagt 270 000 kronor på tisdag.

Publicerad:
  • Tid: Tisdagen den 16 maj, klockan 13.45-14.45
  • Plats: Clarion Hotel Arlanda Airport
  • Kontaktperson: Emma Sahlén Grip, pressekreterare Byggnads, 010-601 15 00
  • Foto: Kan ni inte komma men önskar bilder så finns fotograf på plats

Sedan 1966 har Byggnads årligen delat ut kulturstipendier. I år är det 18 stipendiater och utdelningen sker i samband med Byggnads Framtidsdagar. Totalt delas 270 000 kronor ut till stipendiater i musik, bildkonst, litteratur, journalistik, arkitektur och scenkonst.

I år skickades 567 ansökningar in och av dem har nämnden utsett 18 stipendiater som tilldelas 15 000 kronor vardera.

– Estetik, kreativitet och förmåga att uttrycka sig konstnärligt är en tillgång i alla yrken. Kulturella upplevelser är, och har alltid varit, viktiga för arbetarrörelsen. Jag är stolt och glad över att vi som fackförbund kan stötta dessa begåvade kulturutövare, säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm.

Här är stipediaterna och nämndens motiveringar:

Mattias Thorstensson, Lund - Journalistik

Arbetarlitteraturen lever sällan i medial medvind. I Mattias Thorstenssons Podcast Arbetarlitteratur möts tradition och nutida skrivande - ett stort och viktigt folkbildningsarbete som Byggnads stipendiekommitté anser angeläget att stödja. Mattias får Byggnads kulturstipendium för att resa i landet och intervjua författare, forskare och experter.

Johan Joelsson, Malmö - Litteratur

Vad kommer framtiden att veta om oss? Långtidsbevaring av olika slag - bland annat av globala frölager - av en klocka som ska ticka i 10 000 år - och av utbränt kärnbränsle - kommer att bidra till framtidens kunskap om oss som lever nu. Johan Joelssons får Byggnads kulturstipendium för sitt arbete med en reportagebok om dessa företeelser.

Ali Alabdallah, Landskrona - Litteratur

Är det omöjligt för en nyanländ att hitta ett jobb i Sverige? Nej, svarar Ali Alabdallah som utifrån egna erfarenheter har skrivit en bok som vill ge motivation, tipsa om sociala koder och konkret vägleda in på arbetsmarknaden. Detta är en inspirationsskrift och Ali får Byggnads kulturstipendium för att finansiera tryckningen av den.

Thea Fritsche, Eriksmåla - Musik

Thea Fritsche är en stor musikalisk talang som befinner sig på sin resa mot att bli violinist på hög internationell nivå. Thea får Byggnads kulturstipendium för utbildning, både internationella kurser och individuell undervisning, så att hon kan närma sig sin dröm – att bli soloviolinist.

Isak Bergström, Uddebo - Musik

Isak Bergström är aktiv inom nätverket Folkmusiker mot rasism och vill genom workshops öppna upp för mer inkluderande samtal om begreppet tradition. Vad är tradition för dig och vilka traditioner har betydelse för dig? Viktiga frågor att diskutera i mångfaldens Sverige. Isak får Byggnads kulturstipendium för att starta dessa workshops på olika platser – klassrummet, arbetsplatsen och kulturföreningar.

Johan Björklund, Göteborg - Musik

Barn och unga har idag olika förutsättningar, ofta beroende på var de bor, när det gäller att få uppleva och inspireras av olika konstnärliga uttryck. I mer än 20 år har Johan Björklund arbetat med skolprojekt där han med jazz och improvisation möter en ung och öppen publik. Han får Byggnads kulturstipendium för att kunna satsa mer för att nå de som idag befinner sig utanför storstaden.

Ysella Almqvist, Hägersten - Musik

Harpa är ett dyrt instrument som inte många äger vilket därmed också begränsar antalet användare. De flesta kulturskolor har inte heller resurser att starta harpklasser. Ysella Almqvist brinner för att undervisa och för att lära barn att spela harpa. Hon får Byggnads kulturstipendium för att kunna införskaffa små keltiska harpor, som passar barn i 8 till 10-årsåldern och därmed bidra till en mer demokratisk musikundervisning.

Mari Kretz, Årsta - Bildkonst

Genom Mari Kretz konstverk får vi fysiskt känna trädens rörelse eller ta del av en annan persons hjärtslag. Genom grafiska utskrifter visualiserar hon fenomen runt omkring oss som annars är osynligt för ögat. Mari jobbar även med teckning och collage och får Byggnads kulturstipendium för att färdigställa ett påbörjat ljudverk till grafiska tryck.

Linnéa Sjöberg, Timrå - Bildkonst

I Linnéa Sjöbergs konst möter vi både personen och konsten i ett. Videoband blir vävda kvadratiska verk, en skönhetsoperations tuschlinjer på huden blir till tatueringar, minnen och material från hemmet blir till flätade gobelänger. Linnéa får Byggnads kulturstipendium för att genom handledning ta del av kunskap i att bygga och väva med en forntida varptyngd vävstol.

Anna Nyberg, Stockholm - Bildkonst

Anna Nyberg lyfter ut måleriet i rummet där färgfälten, textila applikationer, fotografier, skulpturer flyter in i varandra. I hennes konst blir rummet ett helhetsverk och Anna får Byggnads kulturstipendium för fortsatt arbete samt för att genomföra ett tillfälligt offentligt verk som kommer att ingå i ett nordiskt konstnärligt samarbete.

Daniel Diamant Nyqvist, Malmö - Bildkonst

Hos Daniel Diamant Nyqvist möter vi ofta individen kontra samhället – i kommentarer om vardagsproblematik som vanligtvis förmedlas i skriven text, i dagstidningar och Twitter flöden. Daniel har bland annat samlat urdruckna kasserade kaffemuggar och gjutit av dem. Varje mugg är unik. Daniel får Byggnads kulturstipendium för fortsatt arbete med att samla in och gjuta objekt i betong.

Joran Stamatakakos, Farsta - Bildkonst

Joran Stamatakakos rör sig obehindrat mellan de olika klassiska konstmaterialen - från måleri och skulptur till animationer. I processen, som är både intuitiv och förutbestämd på samma gång, möts de olika materialen i färg och form. Joran får Byggnads kulturstipendium för att realisera ett skulpturalt 3D printer projekt och färdigställandet av ett femtontal målningar.

Maria Norrman, Malmö - Bildkonst

Maria Norrman dyker ner i frågor om klädkoder, sina egna och andras fantasier, i maskulint och feminint. Hon deltar själv i sina video- och fotoverk. Kommande projekt behandlar hennes relation till performanceartisten Jane Avril, verksam i slutet av 1800-talet i Paris. Maria får Byggnads kulturstipendium för en researchresa till Paris för att utforska Avrils forna kvarter.

Johan Björkegren, Uddevalla - Bildkonst

Johan Björkegren har ett flöde av bilder i sig som oavbrutet rinner ur hans penna. Johan intresserar sig för det tysta, för saknaden och tiden och han illustrerar detta i sina tuschteckningar på ett magnifikt sätt. Johan får Byggnads kulturstipendium för att koncentrerat kunna arbeta med sina teckningar i gränslandet mellan måleri, skulptur och teckning.

Codesign Research Studio, Stockholm - Arkitektur

Utifrån arkitektens perspektiv, verktyg och metoder belyser Codesign Research Studio aktuella samhällsfrågor och vill påverka, påvisa och förändra exkludering av människor i samhället. Genom projektet No Way undersöks vägen till och genom Europa ur flyendes perspektiv och de villkor som möter den som tvingas att fly jämfört med den som reser på lagliga vägar. Gruppen får Byggnads Kulturstipendium för fortsatt arbete med presentationen av det material som tagits fram under projektets gång.

Pernilla Hammargren, Hägersten - Övrig scenkonst

Pernilla Hammargren är en av Sveriges få HBTQ-stå-upp-komiker och hon tar upp erfarenheten av att vara en minoritet i en ojämlik och normativ omvärld. Hon skapar plattformar för komiker och publik som längtar efter en mer inkluderande humor. Pernilla får Byggnads kulturstipendium för att utveckla, skriva manus och repetera in en ny solo standup-föreställning.

Johan Strandahl, Hägersten - Bildkonst (deltar ej vid stipendieutdelnigen)

Vid ett första ögonkast ser Johan Strandahls konst ut som vilket annat objekt som helst, en borrmaskin eller kanske som ett helt kök. Vid närmare betraktelse ser man att Johan har kopierat och själv tillverkat alla vardagsföremål från grunden. Med en arbetsinsats på hundratals timmar ifrågasätter han vårt slit- och slängsamhälle där tingen blivit allt billigare och förlorat sitt värde i den höga konsumtionstakten. Johan får Byggnads kulturstipendium för att fortsätta utveckla sitt konstnärskap.

Carola Grahn, Johanneshov - Bildkonst (deltar ej vid stipendieutdelningen)

Med sitt sydsamiska ursprung som avstamp jobbar Carola Grahn skulpturalt och ofta med platsspecifika verk. Hon tillverkar textskyltar i trä eller gör uppblåsbara bergskedjor och låter oss ta del av ljudinstallationer där vidderna ropar. Naturen är ständigt närvarande och genom sin konst försöker hon närma sig förståelsen av hierarkier, tillhörighet och ursprung. Carola får Byggnads kulturstipendium för kostnadskrävande fördjupningsarbete och kommande utställningar.

Uppdaterad:
Kategorier: