Ola Jansson, fd industriisolerare: "Jag vaknade upp på nätterna med smärtor i lungorna"

Kvartsdamm i fokus för Byggnads Arbetsmiljövecka 2018

Idag startar Byggnads den årliga arbetsmiljöveckan, med fokus på damm och kvartsdamm, som långsamt orsakar svåra lungsjukdomar. Ett av problemen är att symptomen kan komma smygande efter 20-30 år, det kommer ingen tidig varning. Därför är det viktigt att skapa förutsättningar för att skydda sig mot det farliga dammet.

Publicerad:

I arbetsmiljöer där det finns damm och kvartsdamm finns risk att dra ner mycket fina partiklar, långt ner i lungorna. En del av de partiklarna, kristallint kvartsdamm, orsakar lungproblem som silikos/stendammslunga, KOL och lungcancer.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet idag riktar Byggnads och Hjärt- Lungfonden fokus mot Arbetsmiljöverkets gränsvärden ochden frekventa bristen på skyddsåtgärder mot damm och kvartsdamm. För att minska riskerna och förbättra chanserna för byggnadsarbetare – och andra – att kunna arbeta fram till pensionen och leva åtminstone genomsnittligt länge, kräver vi att:

• Arbetsmiljöverket sänker gränsvärdena för damm och kvartsdamm.
• arbetsgivarna tillhandahåller skyddsutrustning och ser till att den används.
• spirometri ska användas vid alla hälsoundersökningar för riskyrken för att tidigt upptäcka tecken på lungsjukdom, behandla och stoppa skadligt arbete med damm och kvartsdamm.

-Om inte arbetsgivare och myndigheter som Arbetsmiljöverket tar faran med damm och kvartsdamm på allvar riskerar vi att på sikt se en ökning av arbetsmiljörelaterade dödsfall. Alla ska kunna se fram emot en trygg och frisk ålderdom och vi kan inte ha något annat än en nollvision, säger Johan Lindholm, Byggnads ordförande.

Läs mer här

Kontakta:
Hans Reuterskiöld
pressekreterare
hans.reuterskiold@byggnads.se
tel 010-601 11 19

Uppdaterad: