Byggarbetare främsta bristyrket - nu kraftsamlar branschen

I arbetsförmedlingens färska rapport "Var finns jobben?" toppar bygg listan över bristyrken. På onsdag hålls en konferens med över 75 aktörer i branschen.

Publicerad:

– Det är viktigt med en yrkesutbildning botten så att nya byggnadsarbetare inte blir slit-och-släng varor, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

De värsta bristyrkena de kommande åren finns inom data och bygg. Det visar Arbetsförmedlingens kartläggning "Var finns jobben?" som släpptes igår.
I nuläget saknas 40 000 byggnadsarbetare för att målet på 700 000 bostäder till 2025 ska nås.

– Det är Klondike-stämning i branschen. Därför är viktigt att de nya byggnadsarbetare som söker sig till branschen får en ordentlig utbildning och känner till sina rättigheter. Vi ser dagligen hur människor utnyttjas av företag i byggbranschen som inte spelar med schyssta kort. Här spelar vi i facket en avgörande roll, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Samtidigt finns utbildad arbetskraft som väljer bort bygg då de upplever branschen som både sexistisk och rasistisk.
Nu kraftsamlar branschen genom en samverkanskonferens onsdagen den 14 februari vid Odenplan i Stockholm.

– Tolerans och acceptans står redan högt på agendan inom byggsektorn. På konferensen kommer vi att diskutera konkreta förslag på hur vi kan åstadkomma förändringar, säger Christer Carlsson, projektledare på Byggnads och konferensansvarig.

Press inbjudes att delta

Uppdaterad: