Byggnads: ”Lugn, byggboomen har inte ’tvärnitat’”

Sveriges Byggindustrier (BI) släppte igår en rapport om det minskande bostadsbyggandet. På fackförbundet Byggnads känner man inte igen sig i BI:s dystra beskrivning av läget.

– Branschen går som tåget, behovet av bostäder är enormt. Satsa på hyresrätter om försäljningen av bostadsrätter går trögt, uppmanar Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Publicerad:

Sveriges byggindustriers (BI) rapport om det minskande bostadsbyggandet fick stort genomslag i media igår. ”Byggboomen har tvärnitat”, påstods det. På fackförbundet Byggnads, som organiserar över 100 000 byggnadsarbetare, känner man inte igen sig i den beskrivningen utan tycker att BI:s analys är vilseledande och skapar onödig oro.

– Branschen går som tåget och det enda problemet är att det behövs fler kompetenta byggnadsarbetare som kan vara med och bygga ikapp. Vi står fortfarande inför en enorm bostadsbrist; ungdomar som vill flytta hemifrån, trångbodda flerbarnsfamiljer, äldre som vill flytta till anpassat boende, arbetssökande som vill flytta dit där jobben finns... Behovet är enormt, säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm.

Enligt honom är BI:s rapport politiskt färgad. Orsaken till minskningen uppges vara skärpta amorteringsregler och försämrade möjligheter för byggbolag att göra skattemässiga ränteavdrag.

– Istället för att måla upp katastrofscenarier borde BI fokusera på hur vi, tillsammans i byggbranschen, ska ta oss an våra gemensamma utmaningar: att bygga fler billiga bostäder för att få bort den bostadsbrist som finns och få fler att vilja bli byggnadsarbetare, säger Johan Lindholm.

Byggnads inväntar Statistiska centralbyråns (SCB) rapport om bostadsbyggande som kommer den 7 maj. SCBs senaste statistik pekade uppåt även för fjärde kvartalet 2017.

Uppdaterad: