Byggnads om kvinnor inom bygg: ”Arbetsgivarna måste ta diskriminering på allvar”

Idag presenterar regeringen sitt mål om att 25 procent av alla nyanställda hantverkare ska vara kvinnor år 2030.
Ett förslag som Byggnads välkomnar:

–Nu väntar vi bara på att arbetsgivarna ska ta frågan på allvar, säger Emmelie Renlund, talesperson för Näta, Byggnads kvinnliga nätverk.

Publicerad:

Byggnads har bland annat genom kampanjen ”Stoppa machokulturen” jobbat aktivt med jämställdhetsfrågan sedan 2014. Kampanjen är en av Byggnads största satsningar och löper över tre år. Idag besökte förbundsordförande Johan Lindholm och Nätas talesperson Emmelie Renlund projektet ”hentverkarna” i Gustavsberg, ett snickarlärlingsprogram för kvinnor. Där presenterade bostadsminister Peter Eriksson regeringens mål om att 25 procent av de nyanställda hantverkarna ska vara kvinnor 2030.

Både Johan Lindholm och Emmelie Renlund är positiva till regeringens förslag, men kritiska mot att arbetgivarna inte visat mer intresse för att stoppa diskriminering och trakasserier mot kvinnliga byggnadsarbetare.

– Sveriges Byggindustrier går ut i debattartiklar och uppmanar tjejer att söka bygg- och anläggning, samtidigt som deras medlemsföretag vägrar att ta emot kvinnliga lärlingar, ser genom fingrarna med glåpord och sexistiskt klotter och inte anser sig ha tid för fortbildningar inom psykosocial arbetsmiljö. Snacka om dubbla budskap!, säger Emmelie Renlund, talesperson för Näta.

– Vi har en bra diskrimineringslagstiftnig. Det är alltid arbetsgivarens ansvar att lagar och regler efterföljs och detta måste tas på största allvar. Sedan tycker jag också att det är viktigt att tänka på språket. Det går lika lätt att säga ”byggaktör” som ”byggherre”, men det gör stor skillnad för lagandan när alla känner sig inkluderade, säger Johan Lindholm.

Uppdaterad: