Byggnads visar vägen mot regeringens mål

Regeringen presenterade igår ett mål för bygg och anläggningsbranschen. Senast till 2030 ska 25 procent av de som anställs vara kvinnor.

Byggnads välkomnar den politiska målsättningen och hoppas att det ska bidra till att alla kvinnor som är eller intresserade av att bli byggare får möjlighet att utbilda sig, få praktikplatser, och jobb i sunda arbetsmiljöer.

Publicerad:

Byggnads har som mål att andelen medlemmar som är kvinnor ska öka till 5 procent till 2022 vilket är en del av de efterfrågade 25 procenten. Vi jobbar på flera sätt för att detta ska bli möjligt. Tillsammans med Byggcheferna driver vi kampanjen ”Stoppa machokulturen”, vi har jämställdhetsansvariga i alla regioner, vi jobbar aktivt med byggutbildningarnas elever och lärare och vi driver ett fyraårigt projekt med stöd från Europeiska socialfonden, ”En byggbransch för alla”.

Projektet ”En byggbransch för alla” har som mål att öka yrkeskunskapen hos redan yrkesverksamma, öka kunskaper om digitaliseringens möjligheter och bidra till byggarbetsplatser som är inkluderande och fria från diskriminering.

”En byggbransch för alla” har redan påbörjat resan tillsammans med deltagande företag och deras anställda. Sju av projektets 43 företag har redan fått en första översyn av sitt jämställdhets- och likabehandlingsarbete med individuell återkoppling med förslag på åtgärder för att bli ännu bättre. Och det är hög tid – om vi på 12 år ska lyckas med att tredubbla andelen kvinnor i branschen.

Läs mer om projektet En byggbransch för alla.

Regeringens pressmeddelande.

Uppdaterad: