Johan Lindholm, Byggnads

Byggnads går mot trenden – ökar för tredje året i rad

Byggnads medlemssiffror pekar uppåt. Under 2018 växte organisationen med ytterligare 583 medlemmar. Det är tredje året i rad som Byggnads ökar i medlemsantal och går tydligt mot trenden för många andra fack. Totalt har Byggnads nu 102 730 medlemmar och är det fjärde största LO-förbundet.

Publicerad:

– Ju fler medlemmar vi blir desto bättre är Byggnads. När vi nu går in i förhandlingar med vår motpart gör vi det med ytterligare 580 byggnadsarbetares styrka i ryggen. Det gör att vi kan driva våra krav och intressen med ännu större kraft, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Byggbranschen har förändrats dramatiskt de senaste decennierna och under många år minskade antalet medlemmar i Byggnads. Tillfälliga anställningar har blivit allt vanligare i takt med att antalet underleverantörer ökat. Detsamma gäller personer som tvingats lämna sin anställning och sedan ta samma jobb som ofrivilliga egenföretagare.

Nu går förbundet istället mot den negativa trenden som råder bland många fackförbund och ökar för tredje året i rad. Byggnads är nu det fjärde största LO-förbundet.

– Med tre raka år av ökningar kan vi definitivt konstatera att det är ett trendbrott. Det är resultatet av hårt arbete på flera fronter. Vi besöker fler arbetsplatser och vi gör det oftare än tidigare. Vi stärker också mandaten hos våra förtroendevalda och jobbar mer systematiskt för att fler kvinnor, nyanlända och utstationerade arbetare ska känna sig hemma både i branschen och i Byggnads, säger Johan Lindholm.

Under 2019 kommer Byggnads att fortsatt fokusera på utåtriktad verksamhet och inom kort kommer ett arbete påbörjas för att utreda möjligheten att också kunna organisera den allt växande gruppen egenföretagare.

Så mycket har Byggnads ökat per år

2016: +322 medlemmar

2017: +480 medlemmar

2018: +583 medlemmar

Uppdaterad:
Kategorier: