Byggnads kommenterar nya VM-planer: ”FIFA:s jakt på pengar kostar arbetarliv”

Tusentals arbetare har dött vid VM-byggena i Qatar på grund av usla arbetsförhållanden och slavliknande villkor. Nu rapporterar flera medier om att FIFA har planer på att utöka VM 2022 till ytterligare ett värdland utan att ta hänsyn till arbetares säkerhet. Byggnads har under många år varit drivande i att förbättra arbetarnas villkor i Qatar och motsätter sig planerna på utökning.

Publicerad:

Flera nyhetsmedier rapporterar om att FIFA har planer på att utöka VM 2022 i Qatar med fler landslag och ytterligare ett värdland i GULF-regionen. Detta trots att länderna har samma slavliknande Kafala-system som Qatar, där fackliga rättigheter saknas och tusentals arbetare dött vid VM-byggena.

– FIFA är världsmästare på självmål. Deras giriga jakt på pengar kostar arbetarliv och förstör för fotbollen. FIFA:s eget ramverk för mänskliga rättigheter verkar inte ens vara värt bläcket på pappret. Byggnads säger bestämt nej till att utöka VM så länge inte arbetares liv och säkerhet kan garanteras, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Byggnads har sedan sex år tillbaka engagerat sig för arbetarnas villkor vid VM-byggena i Qatar. Johan Lindholm har besökt byggarbetsplatserna vid flera tillfällen och mött arbetare som vittnar om en tillvaro som närmast kan liknas vid modernt slaveri. Genom att sätta press på svenska och internationella aktörer har små men betydelsefulla förbättringar gjorts. Johan Lindholm åker till Qatar igen i juni.

Uppdaterad:
Kategorier: