Natalia Goldmann spelar musik.

Natalia Goldmann, en av stipendiaterna till Byggnads kulturstipendium.

De fick Byggnads kulturstipendium 2019

Sedan 1966 delar Byggnads ut kulturstipendier varje år. Nu har årets stipendier delats ut.

Publicerad:

Byggnads kulturstipendium har en lång tradition och har delats ut varje år sedan 1966. Syftet med kulturstipendiet är att göra det möjligt att förverkliga en idé eller ett projekt inom kulturområden som litteratur, journalistik, musik, film, bildkonst och dans.

– Jag är stolt att vi kan stötta dessa begåvade och flitiga kulturutövare. Ett stipendium kan vara det som gör att man inte ger upp eller orkar ytterligare lite mer. Jag hoppas att Byggnads kulturstipendium gör skillnad, både för stipendiaterna och för kulturen i stort, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Stipendierna ges till yrkesverksamma kulturarbetare med viss etablering inom sitt område. Stipendienämnden tar hänsyn till om det konstnärliga perspektivet är att bryta ny mark, om det finns en kombination av socialt engagemang och kulturellt uttryck och om viljan är att nå en bred publik för att sprida kunskap i en viktig fråga eller inom ett viktigt ämne.

– För mig som musiker är det viktigt att kultur är tillgängligt för alla. Jag är otroligt tacksam att Byggnads hjälper mig sprida musik över gränserna och till grupper som kanske annars inte skulle nås av den, säger Natalia Goldmann, musiker från Stockholm.

Sammanlagt delas 270 000 kronor ut till 18 stipendiater i år. Under ansökningsperioden den 3 december 2018 till 1 mars 2019 inkom totalt 566 ansökningar.

Uppdaterad:
Kategorier: