Dödsolycka tog två liv – chefer frias från ansvar

Publicerad:

Den 21 maj 2008 gav en gjutform vika vid ett brobygge över Älandsfjärden och fem arbetare föll 20 meter mot marken, två personer omkom och tre fick allvarliga skador. Först blev de inblandade företagen fällda i tingsrätten, men nu har Hovrätten friat de ansvariga cheferna vilket innebär att ingen kommer att ställas till ansvar för att två av våra arbetskamrater fick sätta livet till och tre skadades.

Jag tycker att det är förbannat konstigt och upprörande att en byggnadsarbetares liv och hälsa inte är mer värt och att vi har en så dålig lagstiftning så att ingen ställs till svars. Vi ska komma ihåg att bakom varje dödsfall finns anhöriga som förlorat sina nära och kära.

Jag har själv lyssnat på anhöriga och deras beskrivning av hur de har drabbats och deras berättelser är oerhört gripande och berör mig djupt. Det handlar om dottern som förlorat sin pappa, det är systern som förlorade sin bror och frun som står ensam kvar med små barn.

När någon dör på sin arbetsplats är det en oerhörd tragik, som drabbar så många, och allt detta kan ske utan att någon tar ansvar. Den logiska slutsatsen efter de friande domarna är att man får skylla sig själv om man dör eller skadas på sin arbetsplats. Detta är helt orimligt på alla sätt.

Det är faktiskt så att det i snitt dör en byggnadsarbetare i månaden, år ut och år in. Man kan fråga sig vilken annan yrkesgrupp som skulle acceptera sådana siffror. Tänk dig själv om det dog en journalist eller läkare i månaden, vilken debatt det skulle bli. Men som byggnadsarbetare får man tydligen räkna med detta och nu visar det sig också att lagstiftningen inte är det skydd man hade förväntat sig.

Jag och Byggnads har under många år arbetat med att lyfta fram arbetsmiljöfrågorna. Vi har undersökningar som visar att många av våra medlemmar känner en oro kring sin egen säkerhet på jobbet och detta visar att vi har mycket arbete kvar att göra för att få en säkrare arbetsmiljö.

Jag kan aldrig acceptera att vi har en arbetsmiljölagstiftning där ingen behöver ta ansvar. Byggnads ska därför noggrant analysera den friande domen i hovrätten och se vilka brister som finns i gällande lagstiftning. Därefter ska vi uppvakta ansvariga politiker för att få till nödvändiga förändringar.

Byggnads kommer i höst att genomföra en arbetsmiljöhearing, där vi ska lyfta hela arbetsmiljöfrågan med arbetsgivare, ansvariga myndigheter och politiker och tillsammans se vad som måste göras för att få en säkrare arbetsmiljö.

Det är också så att skyddsombuden fyller hundra år i år. Det innebär hundra år med skyddsombud för ett säkrare arbetsliv. Jag tror att vi kan vara överens om att skyddsombuden har spelat en stor roll men att vi har mycket kvar att göra för att förhindra att fler av våra arbetskamrater får sätta livet till på jobbet.

Johan lyfter på hatten

Det är med stolthet jag kan konstatera att VVS-montören Johan Eurén tog hem brons i 120-kilosklassen i OS i London. Han är 27 år, göteborgare och medlem i Byggnads. Jag gratulerar Johan från alla Byggnads medlemmar och önskar all framgång med den framtida brottningen och på jobbet!

Uppdaterad:
Kategorier: