Driv vettig politik – vi vägrar agera röstboskap

Publicerad:

Ingen ska tro att fackens medlemmar vill agera röstboskap. Jag är övertygad om att Byggnads medlemmar lägger sin röst på det parti som bäst driver deras frågor och inte röstar på ett parti bara för att någon har sagt att de ska göra så. Det är precis så det ska vara i en demokrati och det gäller för partierna att tydligt berätta om vilken politik de tänker driva om de vinner valet.

Det är nu två år kvar till nästa riksdagsval och det börjar bli hög tid att komma igång med valrörelsen. Tyvärr visar historien att partierna kommer ut till arbetsplatserna någon månad innan valet. De tror att det räcker med ett kort möte för att övertyga åhörarna om vem de ska lägga sin röst på. Det är både respektlöst och naivt att tro att människor är så lättstyrda och risken är istället att folk blir förbannade och låter bli att gå till valurnorna.

Det politiska samtalet på arbetsplatserna måste börja nu och vi har alla ett stort ansvar för att få igång den politiska diskussionen. Det finns flera viktiga politiska områden som måste upp på dagordningen och som är viktiga för Byggnads medlemmar och deras vardag.

En av de viktigaste frågorna är ordning och reda på arbetsmarknaden. Idag har vi t.ex en situation där anställningsvillkoren håller på att tunnas ut genom bemanningsföretag. Vi ser också att kollektivavtalen får allt sämre ställning och att löntagare ställs mot löntagare för att arbetsgivare vill konkurrera med lägre löner och sämre villkor. Här behövs tydliga politiska initiativ och svar från våra politiker god tid innan valet så att vi får veta var man står och vad man vill i dessa frågor.

Vi har också frågan om en upprustning av a-kassan. Idag har flera hundra tusen människor valt att stå utanför a-kassan för att den är för dyr. Samtidigt har villkoren försämrats och ersättnings ligger långt under anständighetens gräns. Här måste också politiken visa vägen för en bättre a-kassa och utveckling av välfärdssamhället.

Den nyligen genomförda LO-kongressen fattade beslut om att verka för en non-profit princip i välfärden. LO ska ta fram en gemensam syn på vinstuttag från offentligt finansierad verksamhet inom vård, skola och omsorg. Det måste bli stopp på de orimliga vinstuttagen ur vår gemensamma välfärd. Våra skattepengar ska gå till det de är avsedda för.

Ett viktigt och tydligt beslut som är djupt ideologiskt och som innebär att partierna verkligen måste bekänna färg.

Detta är bara några av alla de politiska områden som är viktiga att diskutera och där partierna måste ge tydliga klara svar. Jag kan tycka att det pratas alldeles för lite om dessa frågor och istället försöker man flörta med någon odefinierbar medelklass i storstäderna och tar våra medlemmars röster för givna. Det är en farlig och felaktig strategi. För som jag nämnde inledningsvis – ingen vill agera röstboskap!

Johans tackling!

Utbildningsminister Jan Björklund har verkligen svårt att erkänna misstag. Vi får flera rapporter om att ungdomar väljer bort yrkesprogrammen för att man inte får högskolebehörighet. Trots detta vägrar Björklund att inse sitt misstag och återinföra behörigheten. En ungdomsgeneration offras för att Jan Björklund inte kan erkänna att han gjort fel. Tragiskt!

Uppdaterad:
Kategorier: