Arbetsgivarna hotar våra förtroendevalda

Publicerad:

Arbetsgivarna talar med kluven tunga och detta drabbar våra förtroendevalda ute på våra arbetsplatser. När vi diskuterar med arbetsgivarna och när vi sluter avtal så är vi ofta överens om att de förtroendevalda har en viktig roll för att företräda Byggnads medlemmar. När de som är förtroendevalda verkligen står upp för kamraterna så drabbas man av arbetsgivarens ilska och i många fall hotas man med avsked. Detta är oerhört allvarligt och drabbar hela byggbranschen.

Det finns flera exempel på hur stora byggbolag har sagt upp eller avskedat förtroendevalda från Byggnads när man inte har kommit överens vid förhandling om lön. Som en sorts bestraffning. Just nu har vi också ett fall i Arbetsdomstolen som rör ett skyddsombud som blivit trakasserad av arbetsgivaren när han försökt utföra sitt uppdrag. Det är ett principiellt viktigt fall som jag följer med stort intresse. Dom faller i slutet av oktober och jag får säkert anledning att återkomma. Detta är bara några exempel och det finns många fler. Även andra förbund inom byggsektorn har drabbats av samma problem.

Byggnads har många duktiga ombudsmän som sköter förhandlingar och företräder våra medlemmar. Men det är våra förtroendevalda som är ute på arbetsplatserna och dagligen möter den verklighet som byggnadsarbetarna befinner sig i. När de då blir attackerade för att de vill sköta sitt uppdrag blir jag heligt förbannad. För mig handlar det om grundläggande fackligt arbete, solidaritet och demokrati att Byggnads och dess ombud verkligen får utöva sina fackliga rättigheter utan behöva klä skott för arbetsgivarnas orättvisa ilska.

Jag undrar vilken dagordning arbetsgivarna har. Tror dom verkligen att dom ska kunna komma åt Byggnads och vår fackliga sammanhållning genom att angripa våra förtroendevalda? I så fall misstar dom sig gruvligt. Jag kan lova att jag och Byggnads kommer att stå upp för varenda en av våra förtroendevalda och ta strid för rätten att få utöva sitt uppdrag på alla våra arbetsplatser.

Det finns också goda exempel på arbetsgivare som har en helt annan inställning. Ett sådant exempel är Veidekke som har ett gott samarbete med Byggnads mb-ledamöter. Egentligen borde det vara självklart att alla tjänar på att facket får utöva sin roll och att man respekterar varandras uppgifter.

Johans tackling

Regeringen har nyligen presenterat sin budget. Det är skrämmande läsning. Det finns knappt ett ord om bostadspolitik. Om vi ska få ner ungdomsarbetslösheten, kunna erbjuda våra unga någonstans att bo och hålla igång tillväxten måste vi börja bygga! Regeringen borde läsa Byggnads bostadspolitiska program och få tips till en bra bostadspolitik

Uppdaterad:
Kategorier: