Vi sviker en hel generation

Publicerad:

Nu väller en stor varselvåg in över den svenska arbetsmarknaden. Byggbranschen drabbas, som vanligt, snabbt och flera av byggbolagen har varslat om uppsägning. Som alltid, när marknaden viker, så drabbas löntagarna och många av Byggnads medlemmar över hela landet känner en stor oro. Vad ska hända med mitt jobb och hur blir det i framtiden?

Många av byggföretagen tar in bemanningsföretag eller utländsk arbetskraft som får mycket sämre villkor. Detta är en farlig väg. De ställer arbetare mot arbetare och företagen konkurrerar med lägre löner och sämre villkor. Snart är vi i samma situation som när fackföreningarna bildades för över hundra år sedan.

Detta kan jag aldrig acceptera och Byggnads kommer stå först i kampen för starka kollektivavtal som gäller för alla. Men då behöver vi vara många som står bakom kampen och kraven och då är ett starkt Byggnads helt nödvändigt.

Vi sviker också en hel ungdomsgeneration när vi låter våra ungdomar lämna skolan och gå rätt ut i arbetslöshet. Detta är alltså unga som står helt utanför alla sociala skyddsnät. För mig är det inte konstigt att vi får fler och fler unga som i en ökande grad tappar förtroendet för samhället och samhällets alla institutioner. Det är att tillskriva ungdomar omänskliga drag om vi tror att vi kan nedvärdera dom om och om igen samtidigt som vi förväntar oss att de i ett senare skede skall lägga allt detta bakom sig och med full kraft engagera sig i samhället och arbetslivet fulla av entusiasm, glädje och tacksamhet. Därför måste vi göra något nu!

Nu har den moderatstyrda borgerliga regeringen lagt sin höstbudget och det finns inga som helst förslag om att få igång byggsektorn. Trots att alla vet att vi behöver bygga fler bostäder, både i storstäderna och för de unga, så gör regeringen absolut ingenting. Det är inget annat än skandal. Byggsektorn är oerhört effektiv för att få igång hjulen och en byggnadsarbetare sätter tre andra i arbete. En satsning på byggandet skulle alltså skapa fler arbetstillfällen, fler bostäder och hålla igång tillväxten. Varför gör regeringen absolut ingenting?

Vi i Byggnads har länge fört fram att storstädernas eftersatta förorter, de sk miljonprogrammen, är i stort behov av att rustas upp. Många av de mest utsatta människorna bor i förorterna och deras boendemiljö är ofta väldigt dålig. Vi vet också att de bostäder som byggdes på 60-70-talet drar alldeles för mycket energi.

Nära 50 000 lägenheter behöver årligen renoveras för att vi ska nå Riksdagens mål om en halverad energiförbrukning i våra bostäder. Därför föreslår Byggnads att staten inför energisparlån för bostäder för att nå klimatmålen. Detaljerna i förslaget kan man läsa om på Byggnads hemsida.

Nu när vi riskerar vara på väg mot högre arbetslöshet är det viktigare än någonsin att vi ställer upp för varandra och visar solidaritet. Ett starkt Byggnads spelar en viktig roll i förhandlingar och i samhällsdebatten för att få igång byggandet och skapa fler jobb.

Johans tackling

Nu ska regeringen utreda Lex Laval. Jag säger välkommen ut i bodarna! Det är hög tid att regeringen tillsätter en Lavalutredning. Byggnads medlemmar har länge levt i en verklighet med sviterna av en bristande arbetsmarknadspolitik värd namnet. Våra politiker är välkomna ut och studera hur arbetsförhållandena faktiskt ser ut i verkligheten.

Uppdaterad:
Kategorier: