Nollvision ett måste

Publicerad:

När du läser det här så har Byggnads precis genomfört en hearing med rubriken "Inga fler döda byggnadsarbetare!". Vi ställde den ansvarige ministern mot väggen och krävde en upprustning av arbetsmiljöpolitiken och att regeringen måste satsar mer resurser på Arbetsmiljöverket. Jag kan aldrig acceptera att det dör en byggnadsarbetare i månaden, år ut och år in. En byggnadsarbetares liv måste vara mer värt än så och vi måste ha en nollvision när det gäller dödsolyckor på byggarbetsplatserna.

För inte så länge sedan så var vår statsminister Fredrik Reinfeldt ute i debatten och ville att vi alla skulle arbeta längre innan vi gick i pension, gärna upp till 75-årsåldern var statsministerns glada budskap. Så talar en person som inte har någon aning om hur vanliga människor har det på jobbet.

Känner han inte till att många av byggjobbarna inte ens orkar jobba tills dom fyllt 60? Vet han inte om att vår arbetsmiljö är tuff och sliter ut människor i förtid? Jag säger: Fredrik Reinfeldt kom ner från din drömvärld och se hur många av våra kamrater har det ute på byggena. Börja i verkligheten innan du börjar prata om att jobba tills man fyllt 75!

Det är inte bara jag som säger detta. Helt nyligen kom en rapport från några forskare som menade att istället för att diskutera höjd pensionsålder så är det viktigare att förbättra arbetsmiljön och satsa på utbildning av de anställda. På så sätt orkar fler att arbeta längre och vi skulle få ett bättre arbetsliv för många fler.

Arbetsmiljöverket konstaterade vid en tillsyn för några veckor sedan att 6 av 10 arbetsgivare slarvar med sitt arbetsmiljöarbete och värst var det i byggsektorn. Arbetsmiljöverket påpekade det viktiga att engagera så många som möjligt i arbetet med att förebygga olyckor och ohälsa på arbetsplatsen Det är en av de vettigaste investeringar man kan göra. Mötet med en arbetsmiljöinspektör innebär för många arbetsgivare den där extra knuffen som behövs för att skaffa sig fungerande rutiner för arbetsmiljöarbetet.

Trots detta så skär regeringen ner på Arbetsmiljöverket och förhindrar att man hinner skicka ut fler inspektörer. Istället pratar regeringen om att vi ska klistra upp glada smileygubbar. Man tar sig för pannan. Regeringen har också lagt Arbetslivsinstitutet, en myndighet som forskade kring arbetsskador och hur man kan förebygga dessa.

För mig är det uppenbart att vi inte har en arbetsmiljöpolitik som är värd namnet. Regeringen förstår inte hur vanliga människor har det och hur byggjobbarna sliter varje dag för att klara jobbet. Det får inte vara så att vissa yrkesgrupper är minde värda och ses som slit och släng.

Det kan väl inte finnas något viktigare än att satsa skattepengar på att förbättra arbetsmiljön så att fler orkar arbeta längre. Den nuvarande regeringen talar ju alltid om arbetslinjen för att få ut fler i jobb. Då är väl en rejäl satsning på arbetsmiljön den bästa medicinen! Vad väntar vi på?

Johans tackling

Nu väller varslen in över landet och en av de värst drabbade sektorerna är byggbranschen. Många kamrater är oroliga och undrar hur det ska bli med jobben. Nu har våra politiker chansen att göra något. Sätt igång och bygg! Våra ungdomar saknar bostäder och förorterna behöver upprustas. Sätt igång nu!

 

Uppdaterad:
Kategorier: