Högerregeringen har slagit sönder a-kassan

Publicerad:

Det kan inte ha undgått någon att varslen duggar tätt. Var och varannan dag kan vi läsa i tidningarna om hur 1000-tals människor riskerar att förlora sina jobb. Byggbranschen är en av de värst utsatta branscherna och drabbas oftast i början av en lågkonjunktur. Många byggbolag har sagt upp sin personal och ska man tro prognosmakarna så ser framtiden inte särskilt ljus ut.

Jag får nu massor av telefonsamtal från oroliga medlemmar som upptäckt att vi inte har en a-kassa värd namnet. De märker att de drabbas stenhårt ekonomiskt och känner sig lurade. Istället för att få 80 % av sin inkomst så får många endast 50 %. Det jäser ute i bodarna och många undrar var våra politiker finns och man vill ha svar på hur vi ska få en fungerande a-kassa.

Det är självklart att människor blir oroliga och undrar vad som ska hända. Får jag behålla jobbet? Kommer jag att kunna försörja min familj? Hur blir det med ekonomin framöver? Att leva med en sådan oro och risker att hela privatekonomin slås sönder vid arbetslöshet är en väldig press för den enskilda människan. För det är ju så att det alltid är den vanliga arbetaren som drabbas. Direktörerna klarar sig alltid och seglar iväg i sina fallskärmar medan vi andra får stå kvar och ta smällen.

Det skydd och stöd som borde finnas vid arbetslöshet är en bra och fungerande a-kassa. Men det vet vi alla att den borgerliga högerregeringen helt har slagit sönder a-kassan. Vi har steg för steg lämnat den svenska aktiva arbetsmarknadspolitiken och ersatt den med en ensidig press på de arbetslösa att anpassa sig till de löner arbetsgivare är beredda att betala för att anställa dem. Medvetet skapar man ett arbetsmarknadens A- och B-lag och spelar ut grupper mot varandra, med lönedumpning som resultat.

Ersättningsnivåerna är skamligt låga och man har infört höjda arbetslöshetsavgifter och ställer olika grupper mot varandra. De som drabbas av hög arbetslöshet ska få betala mer och på så sätt ska lönerna pressas ned.

Jag vill se följande förändringar i a-kassan: karensdagarna slopas, att taket i försäkringen höjs och indexeras så att 90 procent av löntagarna omfattas av en ersättningsnivå som är 90 procent. Jag och Byggnads kräver också en solidarisk finansiering där egenavgiften är låg och likvärdig för alla löntagare, att inga bortre parenteser – varken för heltids- eller deltidsarbetslösa – införs.

Det är faktiskt så att det är vi arbetare som har avstått löneutrymme och betalt skatt för att skapa ett välfärdsamhälle som ska vara ett stöd och där plånbokens tjocklek inte ska avgöra om du ska få del av välfärden.

Det är dags att våra politiker ser verkligenheten och faktiskt återställer a-kassan till det den borde vara, en ekonomisk trygghet vid arbetslöshet. Vad väntar vi på?

Johans tackling

Enligt preliminär statistik från skolverket går 14 procent färre elever i ettan på byggprogrammet i år i jämförelse med förra året. Detta är en minskning med 800 elever. Jag har sagt det förut och säger det igen: Utbildningsminister Björklund måste erkänna att han gjort fel och återinföra högskolebehörigheten på byggprogrammen så att våra ungdomar vill söka!

Uppdaterad:
Kategorier: