Om vi håller ihop är vi oslagbara!

Publicerad:

Detta är min första krönika som ordförande för Byggnads. Jag känner mig oerhört stolt, glad och hedrad över att jag har fått förtroendet att företräda Byggnads medlemmar. Detta är det finaste uppdrag en byggnadsarbetare kan ha!

Samtidigt är jag väldigt ödmjuk inför uppdraget och jag vet att vi står inför stora utmaningar och att det är många som ifrågasätter facket och dess uppgift. Jag är dock taggad och med er hjälp kör vi nu med full kraft framåt för att stärka Byggnads och våra medlemmar.

För mig finns det inget viktigare än att alltid sätta medlemmen i centrum i allt vi gör. Det är våra medlemmar ute på byggarbetsplatserna runt om i Sverige som är Byggnads och jag vill att var och en av dessa ska känna att Byggnads finns till för dom. Det är inte bara våra ombudsmän som är bärare av Byggnads, utan det är alla ni medlemmar som äger och bär Byggnads!

Jag vill också att vi ska känna att vi är ett Byggnads, att vi arbetar mot samma mål och att vi utnyttjar våra gemensamma krafter. Om vi håller ihop, känner att vi hör ihop och att vi är ett lag- ja då är vi oslagbara!

Om var och en i vår organisation, förtroendevalda, ombudsmän och anställda, ska ha styrkan och kraften att bli bäst på det den gör, ja då måste vi också kunna erbjuda stöd och utbildning. För att uppnå detta vill jag att vi startar ett internt kunskapslyft i Byggnads som ger just utbildning och stöd åt alla i deras olika roller, så att vi kan bli ett ännu bättre stöd åt våra medlemmar.

Den största utmaningen vi har framför oss är att få alla dom som valt att stå utanför att förstå varför det ska vara självklart att vara med i Byggnads. Vi måste både stärka de som är medlemmar i Byggnads och vi måste också värva tillbaka de kamrater som har valt att lämna oss. Här har var och en uppgift och jag uppmanar alla medlemmar att ta diskussionen på arbetsplatsen och förklara vikten av ett starkt Byggnads.

Vi har nyss genomfört en LO kongress som jag tycker fattade flera bra beslut om höjd a-kassa, stopp för vinster i välfärden mm. Att LO-kongressen så tydligt också deklarerade att svenska kollektivavtal ska gälla på svensk arbetsmarknad var inte en dag för tidigt. Att tro att kollektivavtalsliknande villkor är samma sak, det är att ge upp tanken på alla människors lika värde.

Vi har också vid valet av avtalssekreterare på LO fått anledning att sträcka på ryggen, Vi har fått en avtalssekreterare med byggnadsarbetarbakgrund. LO har varit splittrat och försvagat de senaste åren och med den nya LO ledningen så är jag övertygad om att LO kommer att bli starkare framöver.

Nu är det sommar och många av er ska snart gå på semester. Jag hoppas efter välförtjänt ledighet att vi syns på barrikaderna och då med fokus på avtalsrörelsen 2013. Vi ses i augusti. Ha en riktigt skön sommar.

Johans tackling!

Nu pågår EM i fotboll och i augusti är det OS i London. Det ska vi kul att titta på all sport och heja på Sverige! Men vi får aldrig glömma de som byggt arenorna och blivit utnyttjade och till och med förolyckats under bygget. Internationell solidaritet är viktigt!

Uppdaterad:
Kategorier: