Vi ska hålla ihop!

Publicerad:

Nytt år och nya möjligheter brukar man säga. Det gäller dock inte för alla våra vänner i byggbranschen. Enligt de senaste siffrorna från Byggnads a-kassa så har arbetslösheten ökat från ca 5800 personer i november till ca 8700 i december. Det handlar om kamrater som nu står utan arbete och möter en a-kassa som inte har mycket att ge som stöd.

Jag och Byggnads kommer att göra allt för att få igång hjulen så att vi får fler arbetstillfällen och ställa tydliga krav på en a-kassa värd namnet. Jag vet att det finns en stor oro ute på arbetsplatserna.

Jag har under mitt första halvår som ordförande i Byggnads ägnat mycket tid åt att besöka en hel del byggarbetsplatser, från Malmö i söder till Kiruna i norr. Jag har pratat och lyssnat till många av er. Det är överlägset den trevligaste och mest tacksamma delen av mitt arbete. Jag har haft massa bra samtal och får många idéer och tankar med mig om hur vi kan stärka Byggnads och våra medlemmar.

Man känner stor ödmjukhet och stolthet när man möts av den kraft och vilja som våra medlemmar har! Men det finns, som sagt, också en oro för framtiden och vad lågkonjunkturen ska föra med sig. Jag lyssnar och tar med mig detta i mitt uppdrag och arbete.

Vi går nu in i en ny avtalsrörelse där vi tillsammans ska kontrollera och sätta priset på vårt arbete. Vi måste ständigt påminna oss hur viktigt det är att hålla vårt fackliga löfte, utan det vittrar det fackliga fundamentet sönder och vi blir svaga och ett lätt byte.

Våra avtalskrav för Byggavtalet lämnade vi in före jul och häromdagen tog vi emot Sveriges Byggindustriers (BI) avtalsyrkanden. Min och Byggnads utgångspunkt för avtalsförhandlingarna med BI har varit att vi ska bygga vidare på ordning och reda i byggbranschen.

Därför blev jag väldigt förvånad när vi fick BI:s avtalsyrkanden. Det var som att färdas hundra år tillbaka i tiden. Arbetsgivarna vill upphäva det samförstånd vi har haft de senaste åren och som finns i Byggavtalet från 2010. Nu ska arbetsgivaren bestämma allt inte minst vilka lönesystem vi ska ha och arbetstid. Detta kommer vi givetvis inte att gå med på.

I korthet vill de begränsa förhandlingar om prestationslön till "större byggen". Små byggen ska bara ha tidlön vilket betyder att BI på sikt vill införa månadslön. Förhandlingar om förläggning av arbetstiden menar BI ska vara en fråga mellan arbetsgivare och individ, utan inblandning av facket.

I stort sett vill de flytta makten från facket, ja från kollektivet. Något som avspeglar sig i många delar i samhället, maktförskjutningen från kollektivet – och det är en farlig väg att gå. Det är en gammal sanning att ensam inte är stark. Vi har våra kollektivavtal och villkor för att vi solidariskt har ställt upp för varandra och hållit ihop när vi förhandlat med arbetsgivarna.

Även i denna avtalsrörelse ska vi visa att vi håller ihop och att vi är starka. Jag känner stor tillförsikt inför de kommande förhandlingarna och jag känner att Byggnads medlemmar är med i kampen för starka kollektivavtal.

Johans tackling

Nu kommer oroande signaler om att byggföretagen börjar att säga upp lärlingar i stor omfattning. Det är ett stort misstag att säga upp de unga tjejer och killar som är vår framtid. Samma misstag gjorde man vid 90-talskrisen och det ledde till en brist på byggjobbare när det blev högkonjunktur. Har vi inget lärt!

Uppdaterad:
Kategorier: