Facklig solidaritet på internationell nivå

Publicerad:

I skrivande stund är jag nyss hemkommen från en resa i Qatar. Som ni säkert uppmärksammat så har det kommit vittnesmål om arbetsförhållandena för migrantarbetarna på VM-byggena i Qatar. Förtvivlade familjer ser deras unga män komma hem i likkistor på löpande band.

Skulden faller tung på byggbolagen och regimen i Qatar men också på FIFA som inte anser sig ha något ansvar. Det som sker i Qatar är inte bara allvarliga brott mot internationella fackliga rättigheter utan också mot fundamentala mänskliga rättigheter.

Därför kändes oerhört viktigt att själv få komma ner och träffa de drabbade byggnadsarbetarna på plats. Det är viktigt att också kunna visa solidaritet med de drabbade och ge budskapet: ni är inte ensamma, vi ställer upp för er. Det är detta som kallas internationell facklig solidaritet! Något jag är väldigt stolt över.

Men den fackliga solidariteten sträcker sig över många områden och inkluderar alla som drabbas på byggarbetsplatser. I Sverige har det den senaste tiden gällt arbetsmiljön för alla de som bygger våra stora infrastrukturprojekt som tex. Citybanan och Norra Länken.

Tidningen Byggnadsarbetaren publicerade ett avslöjande reportage om att döds- och olycksstatistiken på Citybanan är oerhört mycket högre än på andra byggen. Det är bara en tillfällighet att inte fler har dött. Här markerade jag och Byggnads väldigt tydligt att ingen ska dö eller skadas på sin arbetsplats för att byggföretag vill tjäna pengar genom att dra ner på säkerheten.

Även detta är att visa solidaritet med alla de kamrater som jobbar på infrastrukturprojekten, oavsett vilket land man kommer ifrån. Mänskliga- och fackliga rättigheter gäller för alla.

Samma sak är det med kravet på ett huvudentreprenörsansvar. För mig är det självklart att våra kollektivavtal ska gälla för alla på arbetsplatsen, oavsett om du arbetar hos en underentreprenör i fjärde eller femte led och oavsett var du kommer ifrån. Alla som gör samma arbete ska också ha lika betalt. Så enkelt är det. Och det är att visa solidaritet med alla på arbetsplatsen.

Allt detta kan vi bara uppnå om vi slutar fråga om lov. Det är min och Byggnads viktigaste uppgift att stå upp för våra kollektivavtal, visa solidaritet med alla byggjobbare och tillsammans ta steg framåt. Bara då kan vi känna oss starka, stolta och trygga!

Johan lyfter på hatten!

...och så lyfter jag på hatten för Södertälje i hockeyallsvenskan och hoppas att de tar hem serien denna säsong!

Uppdaterad:
Kategorier: