Upplys en vän! Vi blir starkare tillsammans

Publicerad:

Vi är nu inne i en intensiv period i avtalsrörelsen. I grunden handlar förhandlingarna om vilket inflytande byggnadsarbetarna ska ha kring lönesystem och villkor i övrigt.

Marknadsekonomin rymmer två olika intressen. Dels företagaren som vill generera största möjliga vinst och dels löntagaren som vill ha betalt för sitt arbete. Om vi löntagare ska kunna sätta kraft bakom orden så måste vi gå samman och då är ett starkt Byggnads en nödvändighet.

Nu när vi är inne i en avtalsrörelse så är det ett bra tillfälle att ta en diskussion med arbetskamraterna på jobbet om värdet av att alla är med i Byggnads. Det handlar om att förklara vad ett kollektivavtal är för något och att de förhandlingar som vi nu har med arbetsgivarna bygger på att byggnadsarbetarna organiserar sig och att arbetsgivarna ser att vi är starka. Bra lönenivåer och ordning och reda på jobbet kommer inte av sig självt.

Det är tack vare våra fackliga vänner genom många år som gör att vi idag har mycket att vara stolta över. Detta måste vi vara rädda om och jag uppmanar varje medlem i Byggnads att ha ett samtal med en icke organiserad arbetskamrat och förklara varför han eller hon ska vara med i vår förening. Vi vill ju fortsätta av vara starka, stolta och trygga. Stark blir starkare om fler är med.

Som jag nämnt i tidigare krönikor så är arbetslösheten på väg upp. Nyss kom det siffror från Byggnads a-kassa som visade att arbetslösheten ligger på 11 % i byggsektorn. Och prognoserna ser dystra ut, det blir värre.

Vid ett arbetsplatsbesök jag var på nyss kom det fram två unga killar och berättade för mig att de fått besked om att de skulle bli varslade. De berättade också att de hade köpt lägenhet och tagit lån på över en miljon, det finns ju inga hyresrätter. De var helt förtvivlade och undrade vad de skulle göra nu när de blir arbetslösa. Deras ekonomi var på väg mot avgrunden. Jag blev väldigt berörd av deras berättelse och det är så här det ser ut i dagens Sverige.

Som det ser ut nu så riskerar vi att förlora en hel generation av unga människor som inte får jobb i byggsektorn eller en lärlingsplats. Jag efterlyser tydliga politiska initiativ för att få ner arbetslösheten och ge våra ungdomar framtidstro. Jobbpakten hade varit ett bra verktyg för att få fler i jobb och det är förvånande att arbetsgivarna inte tog den chansen.

Det positiva är att den borgerliga regeringen äntligen har insett betydelsen av att prata med fackföreningsrörelsen. Men jag kan lova att hade vi inte hållit ihop och drivit vår linje om att sätta löntagarna främst så hade regeringen struntat i vad vi tycker. Även här är det helt nödvändigt med en stark fackföreningsrörelse för att vi ska få inflytande i politiken.

Johans tackling

Nu redovisar banker, byggföretag och många andra bolag stora vinster. Samtidigt tänker man genomföra rejäla utdelningar till sina aktieägare. Då borde det väl finnas utrymme för våra lönekrav...?

Uppdaterad:
Kategorier: