Kampen måste föras både fackligt och politiskt

Publicerad:

Det är helt nödvändigt att arbeta både fackligt och politiskt. Denna insikt hade redan våra kamrater som på slutet av 1800-talet grundade fackföreningsrörelsen. Det är faktiskt så att det var fackföreningsgrundarna som också startade det socialdemokratiska partiet. Detta därför att de tidigt insåg att kampen för bra villkor måste föras på två fronter, den fackliga och den politiska.

Detta samband gäller än idag. Facket kan förhandla fram bra löner och villkor på arbetsplatsen och genom starka kollektivavtal försvara och bevaka så att överenskommelserna följs. Men detta är inte tillräckligt om Sveriges löntagare ska kunna leva i ett samhälle som är bra för flertalet. Då behövs också politiska beslut.

Det är en mängd olika samhällsområden som styrs av politiken. Utan politiska beslut skulle vi idag inte ha den arbetsrättsliga lagstiftning som vi har idag, lagen om anställningsskydd (LAS), MBL, arbetstidslagstiftningen, semesterlagstiftningen, arbetsmiljölagen osv. Bara för att ta några exempel.

Samtidigt är vårt välfärdssamhälle uppbyggt av politiska beslut. Att vi idag har en skola, vård och omsorg som tillgänglig för alla, utan att man behöver ha en tjock plånbok, kan vi tacka politiken för. Det är alldeles uppenbart att ska vi kunna bygga ett samhälle där löntagare kan känna trygghet på jobbet och i livet i övrigt så krävs både fackligt och politiskt arbete.

När jag är ute på byggarbetsplatserna så träffar jag ofta människor som är väldigt upprörda över hur samhället ser ut idag. Det kan handla om att a-kassan är nedmonterad och leder till ekonomisk katastrof. Det handlar också om att många tycker att våra kollektivavtal är satta ur spel och att det pågår en låglönekonkurrens på arbetsmarknaden. Detta är ju sanning och ofta vill man att jag och Byggnads ska lösa problemen.

Det är bra att man har stor tilltro till facket men jag försöker då förklara att Byggnads inte kan lösa alla problem, utan det handlar också om att påverka våra politiska partier. Jag uppmanar så många som möjligt att engagera sig politiskt, gå med i ett parti och göra sin röst hörd! Det är bara om vi är många som vi kan få inflytande i politiken.

Det finns massor av frågor som jag och Byggnads driver mot våra politiker för att stärka byggnadsarbetarnas ställning i samhället. Vi måste få ut våra unga i arbete och våra lärlingar måste få plats på arbetsmarknaden. Vi behöver få igång bostadsbyggandet och börja med energieffektivisering av våra miljonprogram och vi behöver få mer resurser till arbetsmiljöverket. Det finns många fler områden att lyfta fram, och de har alla det gemensamt att det är våra politiska partier som vi måste påverka för att få till en förändring.

Johans tackling

Statsministern Reinfeldt har sagt att Sveriges ungdomar måste acceptera låglönejobb. Inte nog med att Sverige har en av Europas högsta ungdomsarbetslöshet, nu ska man också skuldbelägga ungdomarna och kräva att de ska ha en lön det inte går att leva på. Det är skamligt av Reinfeldt och regeringen sviker en hel ungdomsgeneration!

Uppdaterad:
Kategorier: