Stå upp för dina värderingar!

Publicerad:

Det är viktigt att våga hålla fast vid sin övertygelse. Även när det blåser och många runt omkring tycker att du ska ändra ståndpunkt. Istället för att hålla upp det blöta fingret och känna vart det blåser så måste man våga stå upp för sina värderingar och ibland vara ensam röst bland ylande vargar. För tillslut kommer historien att visa att du har rätt.

Låt mig ta några exempel. Det räcker att jag nämner Laval så vet ni vad jag menar. Utgångspunkten i fallet Laval har ju hela tiden varit att Byggnads krävde att svenska löner och villkor ska gälla för alla som arbetar i Sverige dvs våra kollektivavtal ska omfatta alla. I grunden inget konstigt och det hela bygger på att vi inte ska ha låglönekonkurrens på arbetsmarknaden. Det är också detta som är den grundläggande fackliga idén.

Få organisationer har blivit så hudflängda, baktalade och jagade som Byggnads när vi stått upp och försvarat våra kollektivavtal. Visst har vi själva gjort misstag under resans gång, men i själva grundfrågan har vi alltid haft rätt. Men det är många borgerliga debattörer som kallat oss rasister och främlingsfientliga. Nyliberala krafter har försökt att försvaga fackföreningsrörelsen och den borgerliga regeringen har inte visat något intresse för de fackliga frågorna.

Till detta kommer också att Byggnads förlorade i Arbetsdomstolen och i EG-domstolen, trots att vi följde svensks lagstiftning. Då kan man ju tycka att Byggnads borde ge upp.

Men så kom ett tydligt och klart besked från FN-organet ILO för några veckor sedan som tydligt sa att Byggnads har haft rätt hela tiden! ILO konstaterar att Lavallagen strider mot grundläggande mänskliga rättigheter i arbetslivet. Detta visar tydligt att man inte ska vara rädd att ta kampen och hålla i även när det ser som mörkast ut.

Jag kan dock sakna att de partier som sade att vi skulle få ha den svenska modellen orörd vi EU-inträde nu går ut och säger att de hade fel och vi hade rätt. Trots att det nu visade sig att vi hade rätt från början, så är det väldigt tyst från samtliga partier, inte minst socialdemokraterna.

Ett annat område som Byggnads har fått mycket kritik för är begreppet jobbtrafficking. Vi började använda begreppet för över fem år sedan. Det beskrev på ett bra sätt det fruktansvärda utnyttjande av människor vi såg på arbetsmarknaden. Då, när vi började använda begreppet, blev vi väldigt attackerade. Många menade att vi jämställde jobbtrafficking med trafficking av kvinnor, vilket var och är en helt absurd jämförelse. Även här blev vi kallade främlingsfientliga och att vi stod ivägen för människors önskan om ett drägligt liv.

Men vi stod på oss och nu har historien givit oss rätt även här. Nu används begreppet jobbtrafficking av politiker, myndigheter och media. Det har blivit ett allmänt vedertaget begrepp för att beskriva utnyttjandet av människor på svensk arbetsmarknad, nu senast ett antal personer från Kamerun.

Även detta visar att om du håller fast vid din övertygelse och inte ger upp trots att du blir angripen och hånad, så kan man vända den allmänna debatten och få människor att förstå vad man pratar om.

Om man har sin grund i värderingar som rättvisa, jämlikhet och solidaritet så kan man aldrig hamna fel. Ibland kan det verka mörkt och det kan ta lång tid att få framgång i debatten, men då gäller det att komma ihåg för vad och för vilka man kämpar. Ljuset i mörkret är alltid alla människors lika värde.

Johan lyfter på hatten

Arbetsmiljöverket gör ett väldigt viktigt och bra jobb. Under 2011 och 2012 genomförde Arbetsmiljöverket drygt 2 000 inspektioner på byggarbetsplatser som drevs av små byggföretag. På 200 ställen var jobbet så farligt att det stoppades. Detta visar att de är helt avgörande att Arbetsmiljöverket får tillräckligt med resurser för fler inspektioner.

Uppdaterad:
Kategorier: