Om vi välkomnar alla blir vi en kraft att räkna med

Publicerad:

För mig är det viktigt att Byggnads alltid försvarar våra klassiska värderingar. Det handlar om rättvisa, solidaritet – att helt enkelt stå upp för varandra och visa på styrka och enighet. Det tycker jag att vi gör.

Det är Byggnads som tar kampen för kollektivavtalen, för den svenska modellen och för ordning och reda. Byggnads är en röst att räkna med när det blåser och det är vi som påminner andra om att alla människor är lika mycket värda. Det gör mig väldigt stolt.

Men det är också lika viktigt att vi kan tänka nytt inför framtiden. Eftersom vi är trygga i våra grundläggande värderingar så vågar vi också ifrågasätta invanda tankar och forma en facklig organisation som är modern, öppen och som tilltalar de unga. Om vi inte vågar detta kommer vi att självdö.

Och Byggnads är verkligen en organisation som våga tänka nytt och som bryter gränser. Det har vi gjort inom flera områden.

Inom bostadspolitiken är det vi som tydligast har fört in miljö- och klimatfrågorna när det gäller våra bostäder. Det är vi som lyfter fram behovet av att energieffektivisera både lokaler och bostäder. Vi har tom tagit fram ett förslag om hur detta ska gå till. För mig är det självklart att Byggnads ska ta ansvar för miljön och vara drivande i klimatfrågan. Det är facket som tar ansvar för de kommande generationerna.

Det är vi som har drivit frågan om huvudentreprenörsansvar. Vi såg tidigt att öppna gränser och globalisering också innebär att våra kollektivavtal behöver stärkas och utvecklas. Och det är precis detta som införandet av huvudentreprenörsansvaret visar – att vi kan bevara det som är bra och samtidigt våga se framåt och utveckla den svenska modellen.

Och det är i detta perspektivet som frågan om införandet av "HEN" i våra stadgar ska ses. Det är ett sätt att visa att Byggnads är ett förbund som står öppet för alla. Vi är faktiskt det första LO-förbundet som tagit detta moderna beslut. Och samtidigt är det en gammal uppfattning – en facklig organisation välkomnar alla och det är bara så som vi blir starka och en kraft som arbetsgivarna måste räkna med.

Jag tänker också på alla de debatter vi hade på Byggnads kongress i juni. Då var unga tjejer och killar uppe i talarstolen och ställde tydliga krav på att vår organisation ska arbeta med jämställdhet, mångfald och öppenhet. Att få lyssna på dessa ungdomar gav mig stort hopp inför framtiden och jag är helt säker på att Byggnads kommer att fortsätta att utvecklas och ständigt vara öppen för nya utmaningar.

Så alla dom som påstår att Byggnads och dess medlemmar är inskränkta, konservativa och protektionister har förbannat fel. Det är precis tvärtom. Det är vi som vågar och det är vi som bäst binder ihop dåtid, nutid och framtid. Som alltid.

Johan lyfter på hatten!

Snart är det riksdagsval. Jag vill uppmana varenda byggnadsarbetare att gå och rösta den 14 september. Vi ska vara rädda om vår demokratiska rättighet och vi ska ta chansen att rösta fram en annan politik. Om inte du gör det – så är det någon annan som bestämmer.

Uppdaterad:
Kategorier: