Vallöftena måste hållas

Publicerad:

Vi har haft riksdagsval och nu börjar alla valanalyser att presenteras. Men det är med valanalyser som med politik – man ser det man vill se. Ska man ta valresultatet på allvar så är åtminstone en sak fullständigt klar – väljarna vill se en annan politik.

Man vill ha förändring. Sedan gäller det att uttolka vad som ligger i dessa krav på förändring.

Vi kan vara överens om en sak. Alliansen och dess politik har förpassats till papperskorgen. Och där hör den hemma. Vi har haft åtta år med en politik som har lett till ökade klyftor, minskad solidaritet och där människor har ställts mot varandra. Arbetslösa mot de som har arbete. Sjuka mot friska. Unga har inte haft någon framtidstro och bostadsbristen är skriande. Den borgerliga politiken har lämnat över ansvaret till marknaden och då är det bara en tjock plånbok som räknas.

När man ser att politiken lämnar en i sticket så växer också otryggheten. Man blir rädd och känner att nu gäller det att se om sitt eget hus och klara sig själv. Då försvinner också solidariteten och vi får ett vi och dom. Ett fullständigt mänskligt och förståeligt resonemang. Men detta går att möta med en annan politik som sätter solidaritet, rättvisa och jämlikhet i första rummet.

Under valrörelsen träffade jag massor av byggnadsarbetare runt om i landet. Vi hade många och långa politiska samtal. Intressant och väldigt roligt. Budskapet till mig var tydligt - vi vill ha en annan politik och vi måste kunna lita på politiken och våra politiker.

Jag lyfte fram det 10-punktsprogram som Socialdemokraterna gick till val på. Ett program som bl.a. ställer krav på att vi ska upphäva Lavallalgen, att i Sverige ska svenska kollektivavtal gälla så att vi får slut på låglönekonkurrensen, bättre regler för F-skattare och krav på kollektivavtal vid upphandling. Kraven var precis det som man ville höra och nu litar de på att dessa löften blir genomförda.

Och här vill jag vara väldigt tydlig. Oavsett hur den kommande regeringen ser ut så ska dessa 10-punkter genomföras så att vi får ordning och reda. Det finns inget annat alternativ. Sedan måste löftena om en a-kassa värd namnet infrias. Vi måste också få igång bostadsbyggandet och satsningar på infrastrukturen. Det är denna politik som väljarna vill se.

Om man väljer en svag mittenregering som kommer förvalta alliansens politik kan det bli ett stort misstag. Väljarna har helt andra förväntningar på en socialdemokratisk regering – om de inte infrias blir bakslaget stort. För att inte spä på politikerförakt och utanförskap måste de politiska partierna hålla sina vallöften hela vägen. Det är så mandatet från väljarna ser ut.

Jag har sagt det förr – jag och Byggnads kommer att ligga på med blåslampan och se till att vallöftena blir verklighet. Jag vill kunna se Sveriges byggnadsarbetare i ögonen och säga att politikerna lyssnade på oss och tog våra krav på allvar. Det finns igen tvekan i detta och det finns inga alternativ. Nu kör vi för en ny politik.

Johan lyfter på hatten!

Vita jobb-modellen (som redan finns i andra delar av landet) kommer att införas i Stockholm efter att vi fått ny politisk majoritet. Det innebär att Byggnads ökar sitt samarbete med kommunen för att stoppa lönedumpning och svartjobb i kommunala upphandlingar.

Uppdaterad:
Kategorier: