Vi har gjort något historiskt

Publicerad:

Sveriges byggnadsarbetare kan sträcka på ryggen och känna sig stolta. Tillsammans har vi gjort något historiskt. Vi har tagit ett stort steg mot att få en arbetsmarknad där vi kan slänga låglönekonkurrensen där den hör hemma – i soptunnan.

Inte sedan 70-talet har det tagits ett så stort kliv för att utveckla och stärka den svenska modellen. Vi har helt enkelt kämpat och fått ett huvudentreprenörsansvar.

Från ingenstans har vi på drygt ett år lyft en fråga och gjort den till hela Sveriges angelägenhet. Det hade aldrig gått utan ert stöd. Men vi har också känt ett stort stöd från våra fackliga vänner, både hos LO och hos akademikerförbunden. Inte minst har massor med byggföretag hört av sig och gratulerat och sagt att ett huvudentreprenörsansvar är precis vad företagen och byggbranschen behöver.

Jag är säker på att det är många som har inspirerats av den sammanhållning som vi har kunnat uppvisa. Och det är precis så solidaritet fungerar. Om vi är många som sluter oss samman och visar vad vi vill så är vi oslagbara. Det finns ingen större kraft än facklig solidaritet och gemenskap.

Men vi har också haft verkligheten med oss. Vi är många som har sett hur byggbranschen är på väg i en nedåtgående spiral. Vi har kunnat visa massor av exempel på hur utsatta människor har blivit utnyttjade. Till slut har vi och svenska folket sagt - nu är det nog!

Vi ska komma ihåg att det funnits många och starka motståndare under resans gång. Vi minns alla den smutskastningskampanj som Svenskt Näringsliv (SN) riktade mot Byggnads. På helsidesannonser i alla stora tidningar runt om i landet beskyllde de oss för rasism, protektionism, makthunger, att vi kämpade för höga löner och att vi strejkar mest hela tiden. Det är unikt och skrämmande att SN ägnar sig åt att smutskasta ett enskilt LO-förbund.

Jag vet att många av Byggnads medlemmar blev heligt förbannade. Men all rätt. Det är många som ville att vi skulle svara med samma mynt. Det kan jag förstå. Men vi valde att inte gå in på deras planhalva. Eftersom vi har rätt och verkligheten är på vår sida så valde vi istället att lugnt och sakligt bemöta argument för argument och bara fokusera på behovet av ett huvudentreprenörsansvar.

Och den strategin har vi fått respekt för. Just genom vår saklighet så framstår arbetsgivarnas smutskastning som ett fullständigt misslyckande. Nu är det dom som står i skamvrån. Istället för att kroka arm med oss så valde dom att bara misskreditera och försvåra. Men som de storsinta segrarna vi är så är vi självfallet beredda att tillsammans med arbetsgivarna fortsätta att utveckla den svenska modellen.

Efter denna fackliga framgång är det nu dags för politiken att ta sitt ansvar. Och vi vill se en ändring av Lavallagen, krav på svenska kollektivavtal vid offentlig upphandling, ändrade regler för F-skattare och bemanningsföretag. Och vi vill se en löntagarpolitik i EU. Det är därför det är så viktigt vilka vi röstar på i EU-valet och i riksdagsvalet. Politiken har en enorm betydelse.

Sist men inte minst - vi hade aldrig klarat detta om vi inte varit många medlemmar som håller ihop. Men: Vi måste bli fler. Ju fler vi är desto starkare blir vi. Så därför uppmanar jag varje medlem att värva en ny medlem till Byggnads. Om vi kan lyckas med det är vi oslagbara. Jag räknar med dig.

Johan lyfter på hatten

Varje medlem ska ha sin belöning för att han eller hon har stått upp för vår sak. Därför uppmanar jag dig att kolla brevlådan. Du kommer att få ett tackkort från Byggnads och erbjudande om en liten gåva. Det är du värd!

 

Uppdaterad:
Kategorier: