Använd din rättighet att rösta

Det är Byggnads och Byggnads medlemmar som ska styra politiken. Vi kommer aldrig acceptera att vara röstboskap. Vi kräver att våra politiker ska lyssna och vi kräver politiska initiativ. Det är så det ska vara.

Jag kan påminna om att det faktiskt var fackföreningsrörelsen som bildade och startade det socialdemokratiska partiet. Detta för att våra fackliga kamrater insåg att fackliga krav måste kompletteras med politiska krav.

Fack och politik måste kroka arm för att vi ska kunna förändra och forma vårt samhälle. Det är det som är innebörden i facklig politisk samverkan. En enorm styrka och en enorm möjlighet.

Och nu är det dags igen. I år är det supervalår, vi ska välja företrädare till både EU-parlamentet och till riksdagen. Och det är precis lika viktigt med politiken i dag som det var förr. I år har vi byggnadsarbetare chansen att gå och rösta och förändra det som vi tycker är fel.

Därför uppmanar jag alla att använda sig av sin demokratiska rättighet - och skyldighet – att faktiskt gå och rösta. Tänk på vad våra fackliga vänner genom historien har kämpat för att vår röst ska bli hörd. Jag tycker att vi har en skyldighet att föra kampen vidare och tala om vad Sveriges byggnadsarbetare tycker och vill!

Den 25 maj är valdagen för val till EU-parlamentet. En viktig dag. För det är så att en stor del av makten över vår arbetsmarknad faktiskt ligger på EU. Idag är det nyliberaler som har övertaget i Europa. Idag är den fria rörligheten och marknadskrafterna viktigare än löntagarnas rättigheter och våra kollektivavtal. Detta måste vi sätta stopp för.

Det är därför som vi fackförbund inom 6F (Byggnads, Elektrikerna, Fastighets, Målarna och SEKO) har en egen kandidat till EU-parlamentet. Han heter Johan Danielsson och driver våra fackliga frågor. Hans krav är: Svenska avtal och löner ska gälla i Sverige. EU ska hålla sig borta från vår kollektivavtalsmodell!

Tyvärr är det så att Johan Danielsson inte är på valbar plats på den socialdemokratiska listan. Han behöver få hjälp av oss alla för att komma högre upp på listan. Det innebär att vi måste gå och rösta den 25:e maj och sätta ett kryss framför Johans namn.

Då får vi in vår kandidat i EU och då ska vi också ställa tydliga krav på att Johan Danielsson driver våra frågor. Jag kan lova att vi kommer att ligga på honom med blåslampa och utkräva ansvar. För det är så facklig politisk samverkan ska fungera.

I det kommande riksdagsvalet är det samma sak som gäller. Ska vi förändra den förda politiken så måste vi få in våra kandidater. Men till det får vi återkomma längre fram. Nu är det EU-valet som gäller och jag räknar med dig!

Johan lyfter på hatten

Undersökningar visar att skyddsombuden allt oftare anmäler felaktigheter till Arbetsmiljöverket. Det känns bra att våra kamrater finns på arbetsplatserna och tar ansvar för säkerhet och arbetsmiljö. Skyddsombuden är värda en stor eloge.

Uppdaterad:
Kategorier: