Det finns inget som kan stoppa ett enat Byggnads

Publicerad:

Viken kraft det är i vårt förbund! När Byggnads står enigt så finns det inget som kan slå oss! Och det visar Byggnads 16:e kongress, som avslutades för någon vecka sedan. Det var fyra fantastiska dagar och jag måste säga att jag är oerhört stolt över våra kongressombud. Vilken kunskap och engagemang alla visade i debatten.

För flera av ombuden var det deras första kongress. Men det märktes inte. I stället intog de talarstolen med säkerhet och de vek inte ner sig i debatterna. Precis som det ska vara. Och vilka bra beslut kongressen tog!

Vi har stakat ut riktningen inom flera viktiga områden, som till exempel jämställdhet och mångfald, stärka de förtroendevalda, krav på bättre a-kassa, satsning på medlemsvärvning och ett starkare Byggnads i den politiska debatten. Detta är bara några få områden som vi beslutade om. Det finns mycket mer och det kan du läsa om på vår kongresshemsida.

Jag vill också lyfta fram den speciella känsla som fanns under kongressen. Det var en känsla av att vi är ett Byggnads. Att vi bryr oss om varandra och att vi ger varandra stöd. Vi kan skämta när det behövs och vi är allvarliga när det är nödvändigt. När vi ser varandra och jobbar mot samma mål, då är vi oslagbara. Och det var precis den känslan som fanns under hela kongressen.

Det finns ett nytt självförtroende i Byggnads som ger oss en enormt positiv energi. Det är många som under flera år har försökt svartmåla och försvaga oss. Dom har sagt att vi är uträknande och att facket är gammalmodigt. Herregud så fel dom haft och fortfarande har.

Det är precis tvärt om. Vi är oerhört starka, vi siktar framåt, vi flyttar fram positionerna, vi utvecklar och stärker våra organisation och våra medlemmar. Det är vi som står upp för våra kollektivavtal och den svenska modellen. Och det har precis varenda en av kongressombuden visat och jag vet att varenda medlem i Byggnads är med.

Att Byggnads har inflytande och är en kraft att räkna med visade sig också i de kongresstal som socialdemokraternas ordförande Stefan Löfven och LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson höll. Bägge berömde Byggnads och lyfte fram vår framgång med huvudentreprenörsansvaret och vårt arbete med ordning och reda på arbetsmarknaden. Då var vi många i bänkraderna som blev extra stolta och sträckte på våra ryggar.

Och det är precis det vi ska göra. Och då menar jag varenda en av er medlemmar runt om i landet. Jag vill rikta ett stort tack till er alla för ert stöd. Utan er hade vi aldrig kunnat haft de fackliga framgångar som vi faktiskt haft och utan er hade vi aldrig kunnat haft den fina och framgångsrika kongressen.

Nu gäller det att vi ser till att besluten blir verklighet. Och det kan jag lova, inte ett enda av kongressbesluten ska bli en hyllvärmare. Istället ska besluten vara levande under hela den kommande kongressperioden och vi ska alla vara bärare av Byggnads in i framtiden.

Men innan dess är det dags att ta sommarledigt och njuta av semester. Jag vill ta tillfället i akt att önska er alla en riktigt fin sommar och att ni får njuta av välförtjänt ledighet. Så ses vi på barrikaderna i höst.

Uppdaterad:
Kategorier: