Höstens val handlar om vilket samhälle vi vill ha

Publicerad:

Jag hoppas att ni alla har haft en skön och avkopplande sommar med nära och kära. Själv har jag haft tillfälle att njuta av ledighet på Öland, min oas i världen.

Samtidigt har jag under ledigheten haft en skön känsla i kroppen efter Byggnads kongress i juni. En känsla av att det är mycket positiv energi i vår organisation. Vi har flyttat fram positionerna för Sveriges byggnadsarbetare.

Därför känns det också spännande inför hösten. Nu ska vi börja att verkställa alla de beslut som kongressen fattade. Jag kan lova att inte ett enda beslut ska bli en hyllvärmare. Nu har vi en kongressperiod på fyra år framför oss och det innebär fyra år med verkstad. Och det arbetet har redan börjat.

Det som står närmst nu är ändå riksdagsvalet i september. Och det är ett viktigt val vi har framför oss. Det handlar om vilket samhälle vi vill ha i framtiden. Och här spelar Byggnads medlemmar en stor roll.

Vi har faktiskt lyckats sätta våra frågor på den politiska dagordningen och det ska vi vara stolta över. Därför känns det bra att vi har kunnat skjuta socialdemokraterna framför oss och sett till att vi fått ett 10-punktsprogram för ordning och reda.

Får vi regeringsskifte så kommer vi att få se en politik där Lex Laval ska rivas upp, det ställs krav på kollektivavtal vid offentlig upphandling, alla som arbetar i Sverige ska göra det under svenska kollektivavtal, vi får förstärkt lagstiftning om f-skatt och man kommer att förhindra att bemanningsföretag används för att kringgå anställningsskyddet. Bara för att nämna några punkter.

Detta är oerhört stor skillnad mot den politik som förs i dag och detta är resultatet av bra facklig politisk samverkan!

Det är detta vi nu ska ut och prata på arbetsplatserna om och förklara skillnaden i politiken. Vi ska också prata om att vi behöver en ny bostadspolitik, ett välfärdssamhälle värt namnet och en politik för de unga.

Jag vill också lyfta frågan om a-kassan. Det är en av de viktigaste valfrågorna vi har. I dag har vi a-kassa som är en katastrof och som är en smäll på käften för den som blir arbetslös.

Ersättningsnivån har inte höjts på ett decennium vilket har lett till att många av våra medlemmar inte ens får hälften av sin tidigare inkomst vid arbetslöshet. Den svenska a-kassan är faktiskt en av de sämsta i Europa!

Men den borgerliga regeringens politik har varit väldigt tydlig – sänkta skatter och då får var och en klara sig själv. Och då får vi också ett samhälle där rädsla och egoism breder ut sig.

Det är ett samhälle som jag aldrig tänker acceptera. Jag vill se ett solidariskt samhälle och en välfärd som finns där när det behövs. Och det är därför vi måste få ett regeringsskifte i september!

Uppdaterad:
Kategorier: