Året för våra frågor

Publicerad:

Vid den här tiden för precis ett år sedan inleddes slutfasen på en utdragen avtalsrörelse. Årets första veckor och månader kom att handla om kampen för ett huvudentreprenörsansvar. En kamp vi vägrade att förlora.

I mitten på februari 2014 skulle arbetsgruppen vara klar och presentera ett förslag på hur ett huvudentreprenörsansvar skulle se ut. När tiden runnit ut hade vi fortfarande inte fått vad vi frågat efter och kampen fortsatte. Vid förhandlingsbordet, på arbetsplatserna och i media.

Arbetsgivarna, Sveriges Byggindustrier, fortsatte hårdnackat att hävda att de kontrollfunktioner vi redan har skulle räcka. Ett huvudentreprenörsansvar var rättsvidrigt, onödigt och omöjligt, enligt dem.

Byggnads fortsatte lugnt att förklara varför ett huvudentreprenörsansvar behövs. Att det handlar om att utveckla våra kollektivavtal och anpassa det till dagens utmaningar. Vi tog ansvar för den svenska modellen.

Verkligheten lät tala för sig själv. Media rapporterade om dödsolyckor och skandaler. Vi lät också göra en Sifo-undersökning som visade att huvudentreprenörsansvaret hade ett förkrossande stort stöd bland svenska folket. Och bland en majoritet av byggföretagen. Det började bli tydligt för allt fler, även folk utanför byggbranschen, att det behövdes ett verktyg som på allvar kan skapa ordning och reda på våra arbetsplatser.

Arbetsgivarna började bli nervösa. Så nervösa att Svensk Näringsliv klev in och tog till storsläggan. I debattartiklar, intervjuer och aggressiva reklamkampanjer försökte de smutskasta Byggnads. De påstod att vi bråkade för bråkandets skull. De kallade oss protektionister, rasister och strejkivrare.

Under hela resan kände vi ett starkt stöd från er medlemmar. Ni vittnade gång på gång hur det fungerar på byggena. Ni krävde att det blir ordning och reda. Ni stod bakom de krav vi kämpade för vid förhandlingsbordet. Ni bekräftade vår bild i media. Ni gjorde det möjligt. Det är därför vi nu har ett huvudentreprenörsansvar inskrivet i våra avtal. 2015 blir året då det träder i kraft och ska börja tillämpas.

Året vi just lämnat bakom oss innebar också en valrörelse. I september hölls valet och vi fick en ny regering. En regering som lovat oss byggnadsarbetare stora förändringar. De har fått upp ögonen för vårt huvudentreprenörsansvar och förstått vad vi vill åstadkomma. Huvudentreprenörsansvaret lyfts fram som lösningen för många branscher. Lavallagen ska rivas upp. Satsningar på arbetsmiljön är planerade, en nollvision för dödsolyckor i arbetslivet finns uttalad. Vi har en regering som ser behovet av att bygga bostäder och energieffektivisera även om man kunde önska ännu mer. Strax innan jul fick vi beskedet att regeringen vill förhindra dumpning av löner och villkor genom att ställa krav på svenska kollektivavtal vid offentliga upphandlingar. Våra frågor ligger på bordet.

Året avslutades med en decemberöverenskommelse som gjorde det möjligt för regeringen att fortsätta regera. Det innebär att våra frågor inte längre får hamna i skuggan i det politiska inferno som rådde före nyåret. Jag lovar er, vi kommer att hålla ögonen på dem. Vi har väntat länge på krafttag för ordning och reda på arbetsmarknaden och krafttag för bättre arbetsmiljö och mot dödsolyckor på arbetsplatserna. Nytt år innebär nya chanser till att göra bättre.

Johans tackling

All form av terrordåd och brott mot de grundläggande friheterna ska fördömas. Det ohyggliga dåd som inträffade på en tidningsredaktion i Paris under årets första vecka är fruktansvärt. Det är ett brott mot yttrandefriheten och mot mänskligheten.

Uppdaterad:
Kategorier: