Nu måste vi alla vakna upp och ta vårt ansvar

Publicerad:

När det blåser måste vi vara många som håller ihop och hjälps åt. Starka, stolta och trygga. Då måste vi också bli fler medlemmar i Byggnads. För en sak kan jag lova. De enda som tjänar på en svag fackförening är arbetsgivarna.

Idag tar vi många saker för givet. Lönenivån är självklar. Arbetsmiljön och anställningstrygghet ska bara finnas där. Försäkringar ska man bara ha. Men då glömmer vi en viktig sak. Inget av detta har kommit till av sig självt.

Varenda framgång har kommit till genom att vi har varit många medlemmar som bildat ett starkt Byggnads. Och med ett starkt Byggnads måste både arbetsgivare och politiker lyssna.

Det är bara att skrapa på ytan så är det uppenbart att våra fackliga rättigheter kan försvinna på ett ögonblick. Lyssna på debatten så märker ni snabbt att nu förs det fram krav på lägre löner, försämrat anställningsskydd, försvagade kollektivavtal. Man ställer grupper mot varandra för att försvaga oss.

Svenskt Näringsliv skäms inte för att kalla oss protektionister och påstår att vi vill stänga gränserna. Vi blir till och med påklistrade att vi är rasister. Sveriges Byggindustrier (BI) är inte sämre. De har en agenda som går ut på att försvaga Byggnads, våra lönesystem och ge mer makt till arbetsgivarna. Så har de hållit på de senaste tio åren och de kommer inte att ge upp.

Vi bildade våra fackföreningar på 1800-talet. Som ni märker så finns fortfarande exakt samma krafter och intressen kvar som vi då ville bemästra. Den fackliga kampen tar aldrig slut – den vinns varje dag runt om på våra byggarbetsplatser.

Men något håller på att hända. Arbetsgivarna ler i smyg eftersom deras makt ökar. Så här får det inte fortsätta. Nu måste vi alla vakna upp och ta vårt ansvar.

Vi måste bli fler medlemmar i Byggnads. Så enkelt är det. Det är inte svårt att förklara värdet av att vara med i vår förening. Vi vet att vi har enorma möjligheter att bli fler. Det gäller även att få med våra utländska kamrater. Vår potential är stor.

Men medlemsvärvning sker inte av sig själv. Det är du och jag som måste göra jobbet. Därför vädjar jag – nej – jag uppmanar varje medlem i Byggnads att värva en ny medlem. Jag uppmanar er alla att göra som våra kamrater gjorde förr. Då tog man diskussionen på arbetsplatsen och organiserade sina arbetskamrater.

Vi måste börja nu. Vi kan inte vänta med att bli fler medlemmar. För – som sagt – det går snabbt att förlora det vi hittills vunnit.

Jag hoppas att ni använder de kommande helgerna och ledigheten till att umgås med nära och samla kraft. Så ses vi på barrikaderna nästa år, som också ska bli året då Byggnads växer sig mycket starkare tack vare massor av nya medlemmar.

Jag önskar er alla en riktig God Jul och Gott Nytt År!

Uppdaterad:
Kategorier: