Nya jobb är prio ett!

Publicerad:

Det finns inget viktigare än att ha ett arbete att gå till. Det är själva grunden för att vi tillsammans ska ha möjlighet att bygga upp ett välfärdssamhälle. Sjukvård, skola och äldreomsorg kostar pengar. Men det är också viktigt för varje människan att få känna att man bidrar och ingår i en gemenskap. Att varje morgon få gå till jobbet är en mänsklig rättighet. Det ger ekonomisk och personlig frihet.

Därför är det ett stort misslyckande att arbetslösheten har bitit sig fast på höga nivåer. Inte minst när det gäller våra ungdomar, det är det största misslyckande. Sverige har en av Europas högsta ungdomsarbetslöshet. Det innebär att tusentals unga tjejer och killar inte har möjlighet att starta sitt liv på ett vettigt sätt. De har inte råd att flytta hemifrån, de kan inte börja spara och bilda familj är inte att tänka på. En hel generation håller på att gå förlorad. Skrämmande och förbannat sorgligt.

För mig som facklig och en del av arbetarrörelsen finns det inte någon mer angelägen fråga än att skapa förutsättningar för nya jobb och få ner arbetslösheten. Det är prioritering nummer ett! Det var också ett vallöfte från de partier som nu sitter i regeringen.

Men varför händer inget!? Det är ju öppet mål. Det borde finnas hur många politiska initiativ som helst för att få människor i arbete. Vad väntar vi på?

Finansminister Magdalena Andersson påstår att det är tomt i ladorna. Men det är ett väldigt konstigt sätt att se på politikens möjlighet och ansvar. Det är en rest från 90-talet och det är dags att vi får en annan ekonomisk politik som vågar satsa. Politik är att vilja, som Olof Palme så bra beskrev det.

Det måste till en politik som satsar på att bygga nya bostäder och vägar. Vi vet att en byggnadsarbetare sätter tre andra i arbete och vi vet också att det råder en skriande bostadsbrist. Regeringen har lovat att det ska byggas 250 000 nya bostäder. Bra, men sätt då igång att börja bygga! Tyvärr måste jag säga att nuvarande bostadsminister är osynlig i debatten och få vet vem han är eller vad han vill. Detta är en vinnarfråga och den viktigaste frågan för hela arbetarrörelsen. Det är dags att kliva fram!

Vi behöver också rusta upp och energieffektivisera miljonprogrammen för att både förhindra segregation och nå våra klimatmål. Här har Byggnads tagit fram ett förlag till energieffektivisering och det är bara för bostadsministern att ringa så ska jag berätta om hur man kan göra. Det råder inte brist på behov eller idéer.

I det läge som råder i Sverige just nu med låg inflation och hög arbetslöshet krävs framtidsinvesteringar. Dessa investeringar låter sig inte väntas på. Görs inget kommer omvärlden att springa förbi. Genom att låna för större samhällsekonomiskt lönsamma investeringar förbättras situationen för såväl nutida som framtida generationer.

Det är inget nytt att vi har satsat på att bygga upp vårt samhälle. Vi minns hur det på 60- och 70-talet kom människor från Finland, Grekland, Jugoslavien och Italien för att jobba och bidra. Nu är vi i en situation där vi tar emot människor som flyr från krig och förtryck. En sådan solidaritet ska vi vara stolta över. Men då måste vi också kunna erbjuda jobb och en möjlighet att komma in i samhället. Att få bidra. Och även här är en satsning på bostadsbyggande och infrastruktur en väg framåt. Nu har vi inte tid att titta på hudfärgen. Jobben är nyckeln till mycket och politikens ansvar. Så sätt igång!

Johans tackling

Nu är det mycket snack om att införa marknadshyror. Det är lika fel som det alltid har varit. Jag vill inte att det är plånboken som ska avgöra var vi får bo. Det är dags att säga stopp för marknadslösningar!

Uppdaterad:
Kategorier: