Det är dags att vi sätter stopp för detta

Publicerad:

Visste du att den offentliga upphandlingen i Sverige omfattar ca 600 miljarder kronor per år. Det innebär att våra politiker varje år använder enormt mycket av våra skattepengar, dina och mina intjänade kronor, för att köpa varor och tjänster.

Det kan handla om att bygga en ny skola eller köpa sjukvård och omsorg. Det innebär också att vi tillsammans har en stor makt att bestämma villkoren för hur dessa pengar ska användas. Det är så demokratin fungerar.

Då skulle man ju kunna tro att våra politiker ställer krav på att de bolag som ska få del av våra pengar vid upphandling också ska följa vår svenska modell. Det vill säga - att man ska ha kollektivavtal och att man ska konkurrera på lika villkor - för att tex få bygga en ny skola för skattepengar. Om du trodde det - ja då trodde du väldigt fel! Tyvärr.

Det är faktiskt så att Sverige är ett av de länder inom EU som är sämst på att ställa krav vid upphandling. Vi har blivit ett nyliberalt land där det bara finns ett mål - lägsta pris - till vilket pris som helst.

Ta Trafikverket som exempel. Det är den myndigheten som har haft ansvaret för att upphandla alla de stora infrastrukturprojekt som pågår i våra storstäder som tex förbifart Stockholm och Citylänken. Alla dessa projekt handlades upp med det enda syftet att få ett så lågt pris som möjligt. Det är tom så att Trafikverket har sagt att kollektivavtal är ett hinder för att upphandla så billigt som möjligt.

Vi har alltså en myndighet som inte gillar fackföreningar och som tycker att kollektivavtal är ett hinder vid upphandling. Detta är väldigt allvarligt och det gör mig heligt förbannad. Vi kan också se konsekvenserna på många av de stora infrastrukturprojekten. Vi har fått låglönekonkurrens och utnyttjande av människor. Det mest allvarliga är att arbetsmiljön har tagit stryk och därmed fler olyckor.

Det är dags att vi sätter stopp för detta! Nu! Inte sjutton ska våra skattepengar användas för att slänga den svenska modellen i sjön. Inte ska våra gemensamma tillgångar leda till att människor blir utnyttjade och får örsämrad arbetsmiljö.

Nu är våra politiker svaret skyldigt. För mig är det glasklart att vi måste få till en förändring i den lagstiftning som styr våra upphandlingar. Det ska helt enkelt vara så att när stat, kommun och landsting ska upphandla så ska det ställas krav på kollektivavtal. Och då talar jag INTE om kollektivavtalsliknande villkor. Jag blir oerhört provocerad när jag hör det uttrycket. Ska det vara så svårt att stava till kollektivavtal - varken mer eller mindre. Så enkelt är det.

Och sen måste ansvarig minister (Ardalan Shekarabi) omedelbart ta trafikverket i örat och styra upp myndigheten. Låt ansvariga på myndigheten komma till Byggnads för en kurs i den svenska modellen och hur kollektivavtal fungerar. Jag kommer inte att ge mig förrän våra kollektivavtal får vara alla människors möjlighet. Det är det hela mitt facklig engagemang bygger på. Så enkelt är det!

Johans tackling

Byggföretagen gör miljardvinster och delar ut stora belopp till aktieägarna. Men vi löntagare ska håll igen. Har vi hört det förut? Nu är det dags för avtalsrörelse!

Uppdaterad:
Kategorier: