Vi ska vara stolta

Publicerad:

Vi har en hel del att vara stolta över. Det är klart att man inte ska sätta sig ner och vara nöjd. Då händer inte mycket. Men däremot kan det vara bra att ibland se bakåt och faktiskt vara stolt över allt vi tillsammans har åstadkommit.

Och en sak är säker – vi byggnadsarbetare har åstadkommit en hel del. Vi är en grupp som våra politiker faktiskt lyssnar på. Kom ihåg hur det lät för sju-åtta år sedan. Då blev vi beskyllda för att vara rasister och att vi ville stänga gränserna. Facket var på tillbakagång och vi förlorade massor av medlemmar. Sedan kom EU-domen i Lavalmålet som i ett slag slog den svenska modellen i spillror. På toppen av det hade vi en borgerlig regering som kallade oss särintresse. Roligare har man ju haft.

Men under dessa år så har något hänt. Vi har flyttat fram positionerna på många områden. Ta till exempel huvudentreprenörsansvaret som vi efter hård kamp fick inskrivet i våra avtal. Nu pratar alla om hur bra detta verktyg är och det återkommer som förslag hos flera av våra politiker. Vi har tillsammans flyttat fram positionerna för att återupprätta den svenska modellen och våra kollektivavtal.

Nu har vi också en regering som har lovat att genomföra det tiopunktsprogram för ordning och reda på arbetsmarknaden som vi har ställt krav på. Det innebär bl.a. en förändring av Lex Laval, krav på kollektivavtal vid offentlig upphandling, begränsning av bemanningsföretag och hårdare regler för f-skattare. Åter ett bevis på att när vi är tydliga och ställer krav, ja då lyssnar man.

Vi har också under lång tid ställt krav på att få igång bostadsbyggandet. Vi har sett hur bostaden åter har blivit en klassfråga och att våra ungdomar inte kan flytta hemifrån. Samtidigt är det så att en byggnadsarbetare sätter tre andra i arbete. Bostadspolitik är nyckeln till mycket. Och även här har vi fått gehör. Nu pratar alla om behovet av att bygga bostäder.

Rent generellt är det också så att det är fler som lyssnar på fackföreningsrörelsen. Vi behandlas inte längre som ett särintresse utan som den viktiga samhällskraft vi faktiskt är.

Vi ska vara stolta över alla dessa framsteg. Det visar att när det blåser så gäller det att stå upp för det man tror på och man vet att man har rätt. Det gjorde vi och nu har vi tagit flera steg i rätt riktning.

Men tro inte att detta innebär att vi ska vara nöjda och luta oss tillbaka. Absolut inte. Det ligger inte i en byggnadsarbetares natur att vara nöjd med det som är. Vi har många fler viktiga steg att ta för att få det samhälle vi vill ha. Vi har också starka krafter som vill åt ett annat håll och vår kamp tar aldrig slut. Men det vi ska komma ihåg är att fackligt arbete faktiskt ger resultat.

Detta är den sista krönikan innan vi går på välförtjänt sommarledighet. Jag vill ta tillfället i akt att tacka er alla för det enorma stöd vi känner. Jag tycker att vi kan vara stolta över det vi har åstadkommit och ta med den känslan när vi tar ledigt. Det tänker jag göra på Öland. Som har utsetts till den 20:e bästa ön i världen. Med det önskar jag er alla en riktigt skön sommar och semester. Det är ni värda!

Johans tackling

När man läser om alla mutkolvar inom FIFA så blir man tyvärr inte förvånad. Ett steg framåt var att Sepp Blatter avgick. Nu kan vi hoppas på att FIFA står upp för det enda rätta – rent spel, både på plan och vid sidan av.

Uppdaterad:
Kategorier: