Vi ska vara en blåslampa på våra politiker

Publicerad:

Jag hoppas att ni alla har haft en skön och avkopplande sommar och kunnat fylla på med ny energi inför hösten. Vi har många viktiga saker som står för dörren och som kräver våra gemensamma krafter. Inte minst en avtalsrörelse.

Denna gång kommer samtliga LO-förbund att säga upp sina avtal, så vi står inför en stor och samlad drabbning på svensk arbetsmarknad. Svenskt Näringsliv har naturligtvis redan varit ute och sagt att det inte finns utrymme för några löneökningar alls. Har vi hört det förut?

Det är konstigt. Vi hade en vår där de stora bolagen, inte minst byggbolagen, gjorde enorma vinster och aktieägarna fick stora utdelningar. Samtidigt som direktörerna beviljade sig själva rejäla löneökningar på bolagsstämmorna. Vad kommer det sig att vi som jobbar ihop vinsterna inte ska få del av överskottet medan direktörer och aktieägare alltid måste få sitt? Naturligtvis har dom fel och solidaritet och fördelning är inte deras starka sida.

Men vi vet att när vi står samlade och starka i våra krav så kommer vi inte att ge oss. Det kommer att bli en tuff höst. Men jag är inte orolig. Byggnads och dess medlemmar kommer att kräva sin rätt. Vi har haft avtalsråd runt om i landet och stämningen är god. Jag ser fram emot att börja förhandla med arbetsgivarna.

Men det är inte bara avtalsrörelse. Vi har flera viktiga politiska beslut framför oss. Det kommer att komma förslag på hur vi ska ändra Lex Laval för att återupprätta den svenska modellen. Detta ser vi med spänning fram emot och vi kommer att vara tydliga. I Sverige ska Svenska kollektivavtal gälla. Varken mer eller mindre.

Vi måste också få igång bostadsbyggandet och renovering av miljonprogramsområdena. Det handlar om att bostaden inte få bli en klassfråga och att våra bostadsområden inte blir segregerade eller förslummade. Vi har tusentals byggnadsarbetare och lärlingar som inget hellre vill än att sätta spaden i backen och vara med och bygga vårt samhälle.

Vi ska vara en blåslampa på våra politiker och vi kommer inte att nöja oss med annat än att vi får en politik värd namnet. Jag lovar.

Jag vill också ta upp vår kampanj om en jämställd byggbransch. I våras startade vi kampanjen som hade rubriken "Nu gör vi upp med machokulturen". Den handlar om våra attityder på arbetsplatserna och vilket språk vi använder.

Om vi ska bygga bort bostadsbristen måste vi kunna locka till oss inte bara halva befolkningen, utan hela. Det är helt avgörande att kvinnor känner sig välkomna och att vi är en bransch som står upp för mångfald.

Detta arbeta har bara påbörjats och vi fortsätter i höst och minst tre år framåt. Det tar tid att ändra attityder och vi är beredda att hålla i hela vägen. Det tjänar vi alla på.

Som sagt, det finns mycket som händer i höst och jag ser verkligen fram emot att få ta tag i dessa uppgifter. Allra roligast är det ändå att få träffa alla medlemmar runt om i landet. Det är er stolthet som ger mig kraft och energi att orka. Vi ses på barrikaderna.

Johans tackling

Jag oroas fortfarande av att det sker så många olyckor på våra byggarbetsplatser. Inget annat än an nollvision är acceptabelt. Det arbetet slutar aldrig.

Uppdaterad:
Kategorier: