När vi håller ihop är vi oslagbara

Publicerad:

Vi har precis startat ett nytt år och det finns många utmaningar framför oss. Avtalsrörelsen drar igång med full kraft. Förbunden i 6F har presenterat sina krav och det kommer att bli en tuff match. Mer om det längre fram.

Det är LO-kongress i juni och det är värt att lyfta. Då ska vi i LO-förbunden ta chansen att forma framtiden för LO och den politik som vi vill se för Sveriges löntagare och byggnadsarbetare. Byggnads har flera motioner till kongressen och vi får anledning att återkomma till detta.

Även om vi har haft lite julledigt så har debatten inte varit tyst. Tvärtom. Både på ledarsidor och debattsidor har angreppen på Byggnads haglat och vi har blivit kallade både det ena och andra. Det finns några återkommande teman i angreppen som jag vill ta upp.

Efter det att vi presenterade våra avtalskrav med 6F innan jul så har arbetsgivarna och flera borgerliga ledarsidor varit på oss. Naturligtvis finns det inget löneutrymme säger man och dessutom är vi oansvariga och bråkiga. Vi vet att detta inte är sant. Det är vi som står upp för den svenska modellen och tar ansvar. Våra lönekrav ligger helt i linje med vad ekonomin tål och vi ska självklart ha del av de vinster som vi är med och arbetar ihop.

Det är också så att den svenska modellen leder till väldigt få konflikter på arbetsmarknaden, även sett i ett internationellt perspektiv. Men det är så här det kommer att låta under avtalsrörelsen och det är lika bra att vi vänjer oss. Men vi har rätten på vår sida och jag ser fram emot att börja förhandla. Vi står eniga.

Och på tal om den svenska modellen så håller vi på att låta juristerna ta över parternas ansvar på arbetsmarknaden. Detta återkommer ofta i debatten och domstolsprocesser ska sätta fackföreningarna på plats. Inom offentlig upphandling påstår jurister att man inte får ställa krav på kollektivavtal.

Detta är en farlig väg. Det gäller också inom politiken. Våra valda politiker förlorar makt och beslutanderätt till jurister och tjänstemän. I grunden är detta en ideologisk fråga. För bakom tanken att låta juristerna ta över ligger tanken att marknaden ska lösa alla våra problem. Då ska juristerna sätta upp gränser för både fackligt och politiskt inflytande.

Detta måste vi sätta stopp för. Vi ska ha en modell där vi tar ansvar och står upp för ingångna avtal. Jurister och tjänstemän ska vara våra tjänare, inte våra herrar.
I debatten återkommer också beskrivningen om att vi vill hindra nyanlända från att få jobb inom byggsektorn. Det handlar om det så kallade snabbspåret. Även detta är egentligen en ideologisk fråga. Ska arbetsgivarna kunna ställa arbetare mot arbetare och anställa den som arbetar för lägst lön? Alltså lönekonkurrens. Svaret på frågan är självklart nej.

Ändå ser vi nu nyliberala krafter passa på att använda flyktingar som ett sätt att angripa våra kollektivavtal. Det är endast mörka krafter som tjänar på att skapa en arbetsmarknad där människor utnyttjas.

Som ni märker så har vi ett spännande år framför oss där vår fackliga solidaritet ska ställas mot nyliberalismens fula och egoistiska tryne. Och som vanligt – när vi håller ihop så är vi oslagbara.

Johan lyfter på hatten

LO:s medlemsantal ökar och trenden sedan 1995 har nu brutits. Detta är goda nyheter. Nu ska vi göra vårt för att Byggnads ska bli ännu starkare. Detta är allas ansvar.

Uppdaterad:
Kategorier: