Grundläggande värderingar måste alltid gälla!

Publicerad:

Det sägs ofta att Sverige är ett rikt land. Ofta är vi placerade högt på olika listor över de bästa länderna i världen att leva i. Det är självklart så, att om vi jämför oss med hur stora delar av världens befolkning har det, så har vi alla anledning att vara oerhört tacksamma. Det tror jag också att dom flesta är. Men det håller på att hända något som skapar en oro hos många. Tryggheten finns inte där på samma sätt och det Sverige som vi trodde vi hade, kan inte längre tas för självklar.

Då menar jag inte att allt ska vara som det alltid varit, inte alls. Samhället har alltid utvecklats och det är för det mesta bra. Men det finns grundläggande värderingar som alltid måste gälla och som nu ifrågasätts.

Globaliseringen har satta starka krafter i rörelse och resultatet har inte låtit vänta på sig. Marknaden har tagit stora steg framåt på vanliga människors bekostnad. Nu är vi alla utbytbara enheter på en marknad och människovärdet är devalverat. Kan du inte bidra till högre vinst är du inget värd. En sådan värld skapar rädda människor som känner sig utlämnade.

Nationalekonomen Thomas Piketty har tydligt visat hur världens inkomster och förmögenheter är orättvist fördelade och att ett fåtal rika äger allt mer. Ojämlikheten ökar och tjockleken på plånboken avgör allt oftare om du ska få en bostad, om dina barn ska få en bra skolgång och om din ålderdom ska bli trygg. En sådan värld skapar oerhörda spänningar som mörka krafter gärna spelar på.

Idag pratas det om höjd pensionsålder. Det kan säkert vara så att vi måste arbeta längre när vi lever längre. Men det många känner idag är snarare att de inte orkar arbeta till dagens pensionsålder. Och många känner en oro för om pensionen kommer att räcka till en värdig ålderdom. Det är detta som många funderar på runt om i vårt avlånga land.

I dagens Sverige är stora delar av välfärden konkurrensutsatt och utlagd på marknaden. Nu gäller det att välja rätt skola och hemvård. Nu kan skolor gå i konkurs och det görs vinster på våra skattepengar. Många barnfamiljer och pensionärer känner inte igen sig i att det är högkonjunktur. De måste kämpa för att få vardagen att gå ihop och oroar sig för hur det ska bli framöver.

I detta läge står många av våra politiker handfallna och är utan mod. Många gånger är det mest tjafs och floskler i den politiska debatten istället för tydliga besked för att fånga upp människors oro. Det har tagits några positiva steg i att ändra politiken för att komma tillrätta med orättvisor. Men det kommer att ta lång tid för att återfå förtroendet.

Först och främst så måste våra politiker våga beskriva den verklighet som många lever i. Man måste också våga ha ett kritiskt förhållningssätt till både globaliseringen och EU. Jag har sagt det förut och säger det igen – en fri och okontrollerad marknad är inte bra för någon, inte ens för marknaden självt. Det behövs motkrafter i form av en tydlig politik, politiskt mod och starka fackföreningar.

Jag tror också att vi måste få en annan ekonomisk politik där vi kan diskutera både skattehöjningar och lån för kommande investeringar. Politiken måste ta steg framåt och marknaden måste ta lika många steg bakåt. Det skulle alla bli vinnare på.

Johans tackling

Det påstås att frihandelsavtalen TTIP/CETA ska vara så bra och ge oss jobb. Men ingen har hittills kunna visat detta. Istället riskerar vi både miljö och hälsa när storföretagen får härja fritt. Nu är det upp till bevis!

Uppdaterad:
Kategorier: