Jag vill se ett solidariskt EU

Publicerad:

Englands premiärminister David Cameron åker nu som ett skottspole mellan Europas huvudstäder för att förhandla till sig bättre villkor i EU. Bakgrunden är att England ska ha en folkomröstning om fortsatt medlemskap i EU. Och det är inga dåliga undantag han verkar få igenom. Just nu leder de som vill lämna EU, men David Cameron hoppas vända opinionen med ny framförhandla och bättre villkor för England.

Det är många som ifrågasätter EU utifrån olika utgångspunkter. Flyktingkrisen visar väldigt tydligt att när det väl gäller så stänger Europas länder sina gränser och istället för solidaritet möts människor i nöd av taggtråd och gevärspipor.

Jag tror att även vi i Sverige behöver stanna upp och fråga oss om vi har de bästa villkoren för vårt medlemskap i EU. Vi minns ju alla hur vi blev lovade att den svenska modellen skulle lämnas orörd när vi gick med i EU. Så har det sannerligen inte blivit. Tvärtom.

Vi har fått EU-domar som sätter kapitalets rörlighet före löntagarnas rättigheter. Konsekvenserna har blivit att våra kollektivavtal inte längre får gälla och att arbetskraft blir utnyttjad. I byggbranschen har vi ett flertal exempel på hur människor arbetar under vidriga och slavliknande förhållanden.

Det är inte detta EU som är min vision. Jag vill se ett solidariskt EU där löntagarnas rättigheter skyddas och facklig verksamhet respekteras. Vi måste få igång en diskussion om detta. Nu när England vill förhandla fram bättre villkor borde det vara ett gyllene tillfälle för den Svenska regeringen att passa på och inleda samtal om detta.

Jag tror att alla är medvetna om att EU har ganska liten legitimitet hos vanligt folk, både i Sverige och Europa. Detta måste våra politiker fånga upp. EU har blivit en överstatlig organisation som lever sitt eget liv. Detta märker människor och vänder samarbetet ryggen.

Det finns egentligen inget som säger att vi måste acceptera de domar som kommit och som begränsar den svenska modellen. Lex Laval borde slängas i soptunnan och istället ska våra kollektivavtal skyddas av EU. Det är bland annat detta som måste till för att vi ska få människor att känna förtroende för EU. Annars finns det en stor risk att det kommer krav på att vi lika gärna kan lämna samarbetet.

I en globaliserad värld där människors säljs billigt som arbetskraft måste vi ha motkrafter. Marknaden och kapitalet känner inga gränser och tar varje tillfälle till att få billig arbetskraft. Då finns det ett bra verktyg som motvikt till detta och det stavas kollektivavtal. Det gör ingen skillnad på människor utan ger alla samma rättigheter och möjligheter.

Därför uppmanar jag regeringen att nu ta tillfället i akt att kräva att Sveriges modell ska få gälla och lämnas orörd. Kan David Cameron förhandla fram speciella regler för England så vore det väl väldigt konstigt om inte också Stefan Löfven kan göra detsamma för Sverige. Stefan är ju gammal fackföreningsman så han vet ju vad det rör sig om och vilka värden som står på spel. Sveriges löntagare vill se lite handlingskraft och det nu!

Johans tackling

Byggnads har överlämnat sina avtalskrav och nu börjar avtalsrörelsen ordentligt. Arbetsgivarna är aggressiva och angriper våra avtal. Jag känner mig peppad. För vi står starka och eniga i våra krav. Nu kör vi!

Uppdaterad:
Kategorier: